Събота,

Петков подскочи от записа. Пак нападна превозвачите

От: СТАНДАРТ -
1704
Петков подскочи от записа. Пак нападна превозвачите
A
A
A

Да се записва работна среща, без знанието на участниците в нея, прилича на търсене на конфликт. Това обяви правителството в позиция по повод скандала, избухнал след срещата на премиера Кирил Петков с превозвачите. На нея Петков посочи вратата на бизнеса, а днес превозвачите пуснаха запис от срещата, на който ясно си личи как точно Петков ги е изгонил.

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът трещи. Изтече запис как Петков е изгонил превозвачите

Министерският съвет с участието на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов покани на среща представители на превозвачите, за да им представи предстоящи мерки на правителството и да бъдат чути техните предложения. Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея, съобщи МС

ВИЖ ОЩЕ: Скандал. Петков изгони превозвачите

Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша, обяви пресслужбата на кабинета.

Ето какво още съобщи правителството:

За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора. Правителството благодари на тези, които останаха и имаха готовност да дискутират как най-добре да бъдат подпомогнати.

Една от мерките, които кабинетът ще задейства през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ.

Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на  електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита.

Също така е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавите-членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички