Петков доволен - има сближаване по теми с ГЕРБ-СДС

Предложеният ротационен принцип за шеф на парламента е жест от страна на ПП-ДБ

Петков доволен - има сближаване по теми с ГЕРБ-СДС | StandartNews.com

След вчерашния неуспех за избор на председател на новото Народно събрание се състоя среща между двете най-големи парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС и на "Продължаваме промяната-Демократична България". Изглежда, че на срещата е бил постигнат напредък по политики, които ще води парламентът. Това стана ясно от интервю на съпредседателя на ПП Кирил Петков за бТВ.

По думите му това, че не са предложили техен кандидат за председател на Народното събрание и че са гласували „въздържал“ се и са предложили ротационен принцип е компромис от страна на ПП-ДБ.

„Решихме да предложим този вариант на базата на европейските модели - да има ротация – „джентълменско споразумение“. На всеки два месеца се прегласува председателят на Народното събрание и председателят на правна комисия. Нека да сложим обозрим период, в който да имаме важни приоритети какво ще се случи. Аз не говорих за общи понятия и концепции. Аз казах, че имаме едни проблеми, закони, които трябва да се приемат и политики, които трябва да се случат и влязохме в много практични елементи“, каза Петков.

Според него и днес няма да бъде излъчен председател на Народното събрание. „Дали има или няма председател не е толкова важно. Важно е дали има подход и заедно да продължим по това, което зададохме вчера или не. Това, което очаквам е, че двете групи ще излъчат работни групи, ще се работи през уикенда без да се избере председател и другата седмица, ако имаме приоритетите за първите два седмица се надявам, че ще се излъчи председател с ротационен принцип. Това е първа логична стъпка“, каза Кирил Петков.

„На думи изглеждаше, че приоритетите са ни общи в доста от сферите. Разбрахме се накрая на срещата, че ще се излъчат работни групи по законодателната част ,които да влязат в детайл на тези промени, така че да сме сигурни, че когато се готови за разследване на главния прокурор, имаме едно и също нещо предвид“, обясни съпредседателят на коалицията ПП-ДБ.

Кирил Петков каза още, че е много радостен, че с ДБ имат синхрон. "С Демократична България имаме абсолютен синхрон и сходство в това, което правим. Много се радвам, че нашата група заработи като един отбор", добави той.

На въпрос как ще коментира думите на Христо Иванов, които са открито заявяване, че трябва да се работи с ГЕРБ, като такъв диалог е единственият начин за излизане от кризата, Кирил Петков заяви: "Трябва да започнем да решаваме реалните проблеми, въпреки че имаме сериозни различия във вижданията между политическите партии. Не можем да мислим в традиционните рамки. Трябва да мислим с ясни, малки стъпки напред - за равнопоставеност. И най-важното е приоритетите, които са важни за България, да бъдат извадени напред. Никой не ни е избрал, само за да седим и да се формираме в различни мнозинства. Или решаваме тези въпроси, или ги изпускаме. Аз не мога да си представя как ще изгубим милиарди от ПВУ-то или ще останем отделени от Румъния за Шенген. Два са законите, които сложихме на масата като част от първите законодателни инициативи, които трябва да се случат - единият е за домашното насилие, а другият е за природата - законопроект, който също не видя бял ден в предишното Народно събрание".

Помолен да коментира конкретно варианта с Вежди Рашидов, бившият премиер каза, че това предложение му е харесало.

"И преди да разискваме всички други варианти, бих искал да се концентрираме върху него. Решихме да предложим вариант, джентълменско споразумение - на всеки два месеца се прегласува председателят на Народното събрание. И ако успеем, би било победа. Хем да има равнопоставеност и ротация, защото, да - ГЕРБ са първа политическа сила, но реално ние сме почти равни. Поделяне на отговорността с ясна законодателна програма би дало различен поглед, отколкото пак да сме като предишното Народно събрание и накрая да не приемем никакви закони. Ако успеем дори да приемем закона за разследване на главния прокурор и за КПКОНПИ - ние сме стъпка напред от миналото Народно събрание.", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай