Пеевски и ДПС отговориха на въпроси на журналист от "Файненшъл Таймс"

Във връзка с подготвяна от него статия за политическите сътресения в България

Пеевски и ДПС отговориха на въпроси на журналист от "Файненшъл Таймс" | StandartNews.com

Журналистът от “Файнешъл Таймс” Мартон Дунай изпрати имейл с въпроси към ДПС и г-н Делян Пеевски от името на изданието, във връзка с подготвяна от него статия за политическите сътресения в България, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Оттам публикуват отговора, който са изпратили на г-н Дунай, както и справката, приложена към него, в името на гарантирането на прозрачността и публичността, както и пълния обем на предоставената информация:

"Уважаеми г-н Дунай,

Във връзка с поставените от Вас въпроси от името на “Файнешъл Таймс” по повод на подготвяна от Вас статия за политическите сътресения в България и цитирани от Вас твърдения на политици от ПП-ДБ, както и на премиера в оставка Денков, отговаряме следното: 

Председателят на ПГ на ДПС и на ДПС г-н Делян Пеевски, парламентарната група на ДПС и партията Движение за права и свободи заявиха подкрепата си за правителството “Денков” от деня, в който този министър-председател и правителство бяха гласувани в Народното събрание.

За деветте месеца, в които работи правителството “Денков”, ДПС и специално г-н Пеевски бяха инициатори на всички законопроекти, свързани с решения и закони на Народното събрание, с които се изпълняват европейските санкции срещу Русия и всички решения, с които се осигурява военната и друга помощ за Украйна. 

Отделно от това, г-н Пеевски винаги е изразявал своята безрезервна подкрепа за Украйна, включително и за предоставяне от българска страна на военна помощ, като за тези свои действия получи личната благодарност на украинския президент г-н Зеленски. 

В края на този отговор прилагаме справка на всички законодателни предложения и предложенията за решения на НС, под които стои подписа на г-н Пеевски, както и на всички позиции и предложения, направени от г-н Пеевски по повод на неотменимостта на евроатлантическата ориентация на България, санкциите срещу Русия, преустановяването на всички лоши практики, включително и от страна на министри в кабинета “Денков”, с които се дава възможност през “Лукойл” да се прехвърля ресурс към Русия, с който да се финансират военни действия и нападения срещу Украйна.

Приложени са и позициите на г-н Пеевски, с които се оказва натиск върху изпълнителната власт, включително и министъра на отбраната и министър председателя за изпълнение на решенията на Народното събрание за военна помощ за Украйна, които бяха необосновано забавени от споменатите министри. 

Твърдението, че г-н Пеевски е „обвиняван, че насърчава дневен ред в полза на Русия и руското влияние в България“ е абсолютно невярно. Поведението на г-н Пеевски като народен представител в българския парламент, както и публичните му изявления, категорично го определят като ревностен евроантлантик и противник на Русия. 

Във всички свои публични изявления, парламентарни гласувания и решения г-н Пеевски категорично е заявявал лоялността на партията ДПС към евроатлантическата идея и ценности. 

Бихме определили като спекулация и манипулация, опитите на провалили се политици да хвърлят обвинения в каквито и да е други тежнения или влияние към г-н Пеевски или ДПС. Ако не част от руската хибридна война срещу европейската цивилизация и ценности, това може да се тълкува като опит за подмяна на фактите и вота на българските избиратели. 

Що се отнася до участия в разговори и “коалиционни преговори, без ДПС да е част от коалицията“ сме длъжни да Ви обърнем внимание, че управляващото мнозинство нямаше и не изработи свое коалиционно споразумение и именно поради тази причина бе именувано с различни термини от разговорния език като “сглобка” и “некоалиция”.

Иначе, добрите политически практики изискват от лидерите на партиите, осигуряващи подкрепата на правителството и мнозинството в Народното събрание да разговарят, преди да приемат едно или друго решение. 

Във връзка с Ваше твърдение - въпрос “ДПС открито се застъпи за нови избори” сме длъжни да Ви обърнем внимание, че именно г-н Пеевски многократно призова ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да постигнат споразумение, за да се изпълни договорената между тях ротация, за да не се стига до предсрочни избори. Материалите, отразяващи тези позиции на г-н Пеевски са публични, публикувани са и са отразени във всички медии, а на сайта на ДПС dps.bg те също така са достъпни. 

Г-н Дунай, поведението, действията, позициите на г-н Пеевски като лидер на ДПС са публични и ние особено много държим на тази прозрачност и публичност, тъй като партията и той като председател е за честен и открит диалог с избирателите, структурите и хората. 

Много ни се иска да вярваме, че като обективен и честен журналист, Вие ще отразите тази наша позиция, както и фактите и обстоятелствата по подготвяния от вас материал също така обективно и честно, на базата на публичната информация, чрез анализ на данните, които Ви предоставяме, така че да не остане и капка съмнение за това, че провалили се политици използват медията Ви за трибуна на неистинни твърдения, пропаганда или предизборна кампания."

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай