Патриотите се цепят за местния вот

Патриотите се цепят за местния вот | StandartNews.com

ВМРО и НФСБ ще се явят разделени на местния вот, научи "Стандарт". Патриотичният фронт (ПФ) няма да има единна регистрация в ЦИК за изборите и коалиционните партньори ще се изправят един срещу друг в страната.

Дори в малкото населени места, където ще подкрепят общ кандидат, двете формации ще се явяват с отделни листи за общински съветници. Такава е ситуацията в Русе, Пловдив и Велико Търново например. В тези градове Патриотичният фронт застава съответно зад Искрен Веселинов, Славчо Атанасов и бившия ректор на Великотърновския университет Пламен Легкоступ (чиято кандидатура ще бъде обявена официално днес бел. ред.), но ще са конкуренция за членове на местния парламент.
В Кюстендил пък сблъсъкът ще е на ниво управляващи срещу опозиция. НФСБ ще подкрепят настоящия градоначалник Петър Паунов заедно с ГЕРБ и РБ, а ВМРО обмислят дали да приемат поканата на БСП за общ опозиционен фронт заедно с "Българска пролет" на Велизар Енчев.

Разделението ще излезе наяве и когато двете формации обявят официално, че ще издигнат собствени кандидати. ВМРО ще излъчи евродепутата Ангел Джамбазки, който е бивш общински съветник в СОС, а от НФСБ още умуват за своята номинация. Най-вероятно това ще е съпредседателят на партията Данчо Хаджиев, който в момента ръководи партийната телевизия СКАТ след отказа на журналистката Силвия Трендафилова.

Че между коалиционните партньори има напрежение, се знае не отскоро. От пролетта насам ВМРО безуспешно опитват да започнат преговори за местния вот, но Симеонов непрекъснато ги отлага, твърдят депутати. От месец насам СКАТ излъчва информация само за дейността на депутатите от НФСБ. "Готвихме се да играем заедно. В един момент от НФСБ решиха, че могат и сами. Щом смятат, че така ще постигнат успех, желаем им го. Ние имаме стабилни структури", коментираха от партията на войводите.

Отлюспването вече e засегнало и по-големия формат от 12 организации, подкрепящи ПФ. Партия Средна европейска класа (СЕК) вече обяви, че ще играе със свои листи на местния вот. В четвъртък пък ще бъде обявено, че ГОРД - формацията, създадена от Слави Бинев, който я напусна, за да стане член на НФСБ, ще подпише коалиционно споразумение с бившите партньори на Николай Бареков от "Народен съюз" (ЗНС, БДС-Радикали и "Гергьовден"). Самият Бинев ще продължи да е депутат от ПФ, председател на ГОРД сега е Христо Георгиев и той е взел решение за промяна на курса.

Движение "БГ патриот", Съюз "Защита" и сдружението на запасното войнство "За честта на пагона" твърдо стоят зад ВМРО.

Перник със служебна ОИК

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Перник най-вероятно ще бъде назначена служебно от ЦИК. Причина за това е изразено несъгласие от представителя на ДПС с решение на ЦИК за броя на членовете в комисията и квотното разпределение, отреждащо на Движението само един участник. На свиканите от кмета Иван Иванов консултации между парламентарно представените партии областният председател на ДПС Боряна Методиева обяви, че решението на ИК е обжалвано и затова тя прави предложение за двама, а не за един представител в ОИК с претенцията единият да е председател или секретар. Въпреки предложението все пак да има консултации за ръководството на ОИК до това не се стигна, защото от ДПС отстояха принципната си позиция и беше подписан само протокол с направените от всички партии предложения. Документът ще бъде изпратен в законоустановения срок в ИК и там ще решат какво да е ръководството, обясни кметът Иванов.

Цветанов записва ГЕРБ за изборите

ГЕРБ отново ще се регистрира първа в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите местни избори. Днес точно в 9 часа сутринта документите на партията и необходимите подписи за регистрацията ще бъдат внесени от председателя на Националния предизборен щаб и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов и от заместник-председателя на щаба и административен секретар на партията Цветомир Паунов. За поредна година първото място за регистрацията на ГЕРБ в ЦИК е гарантирано благодарение на членове на младежката организация на партията, които дежурят денонощно пред сградата на ЦИК.

ДПС атакува Котел с бивш полицай

Движението за права и свободи залага на бившия полицай номер 1 в община Котел като кандидат за кмет. Кандидатурата на Младен Русев, който в момента е бизнесмен, бе официално издигната в неделя вечерта. "Всички членове на общинското ни ръководство в Котел гласуваха единодушно за Младен Русев", заяви за "Стандарт" областният председател на ДПС Мустафа Мустафов. Според запознати с издигането на Русев ДПС цели разширяване на своето влияние. Бизнесменът е популярен в балканската община и неведнъж е подпомагал различни начинания. За пръв път ДПС издига и свой кандидат за кмет в Твърдица. "Там залагаме на Салим Байрактаров, който е агроном по професия, а в момента работи към Агенцията по храните", каза Мустафа Мустафов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай