ПАСЕ: Легитимността на парламента е повредена

Международните наблюдатели са шокирани от разделението между гражданите и институциите

ПАСЕ: Легитимността на парламента е повредена | StandartNews.com

София. Легитимността на парламента е повредена, заради показаното недоверие на гражданите към институциите и изборите. Това е изводът на делегацията наблюдатели от Парламентарната асамбеля на Съвета на Европа (ПАСЕ). Все пак според тях изборите са проведени в конкурентна среда, а основните свободи са били зачетени.

„Много граждани не се довериха на институциите, затова не се включиха в изборите, те не вярват, че някой политик ще защити техния интерес. В това отношение легитимността на парламента е повредена, това трябва да се преодолее, защото има нужда от силни институции, които да защитават нуждите на хората", каза Андреас Грос, ръководител на делегацията на ПАСЕ в България.

Грос не даде категорична оценка на изборите като добри или лоши, а разгледа положителните и негативните страни на преминалия вчера вот, предаде БГНЕС.

„Изборите не бяха честни по начина, по който трябва да бъдат, всеки участник трябваше да има честна и равна възможност в политическото състезание. Парите имаха твърда голяма роля, твърде много хора се страхуваха, много други изпаднаха в състояние на депресия, не изразиха гласа си", добави Грос.

Представителят на ПАСЕ отбеляза, че при пристигането в страната членовете на международната мисия са били шокирани от разделението между гражданите и институциите, от степента, в която гражданите не вярват на институциите.

„Това, че само 50% от гражданите участваха във вота е причина да се мисли, че процесът се задълбочава. Нуждите на обикновените граждани не могат да се адресират без солидни институции, които са подкрепени от доверието на хората", каза още Грос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай