Първанов в червения фризер за 1 година

Имаме основание да стигнем и до изключване, предупреди Станишев

Първанов в червения фризер за 1 година | StandartNews.com

София. БСП сложи Георги Първанов в червения фризер за една година. Със специално решение пленумът на партията свали политическото доверие от експрезидента и му забрани да заема ръководни позиции в следващата една година. Решението важи както за него, така и за бившия МВР шеф Румен Петков, ексздравния министър Евгений Желев, кметовете на Перник и Попово - Росица Янакиева и Людмил Веселинов, бившия кмет на Троян Дилян Енкин, Анатоли Младенов, Бойка Арабаджиева, Владимир Калчев, Емил Константинов, Крум Милетиев, Светлин Николов и Трифон Митев.
На Националния съвет на ръководството на БСП гласува с почти пълно единодушие наказанията за отцепниците от АБВ. "С двуличие не можеш да отстояваш кауза и ценности, пренасяни повече от 120 години от поколение на поколение", пише в решението на пленума и още: "Няма европейска партия, която да позволява такава двойственост в позициите, действията и поведението на своите членове". В края на документа е записано още, че "социалисти, които участват или подкрепят друга листа, или подкрепят друга организация системно нарушават устава и това води до прекратяване на членството им в БСП". Соцлидерът Сергей Станишев не взе участие в дискусията и дори накрая смекчи острите изказвания от трибуната, в които се настояваше за изхвърляне на азбукарите от БСП. "Имахме формалните основания да отидем и по-далеч и да констатираме прекратяване на членството в БСП", каза накрая соцлидерът. И даде да се разбере, че може да има още действия срещу отцепниците.

Общо 125 вдигнаха ръка за натикването на азбукарите за 1 година в червения фризер. За местата, където хора на Георги Първанов са в соцръководството, пленумът определи специални групи, които да следят работата на структурите. Очаквано, Първанов и Петков не бяха на заседанието. А кметицата на Перник си тръгна още преди гласуването. "Няма смисъл да стоя до края, ще гласуват сваляне на политическото доверие, а след това нямам право да съм на заседанието", каза тя. "Смятам, че трябва да приключим с този дебат, той не е ползотворен за нас", отсече Илияна Йотова. И отбеляза, че след като "Първанов и Петков не са събрали смелост да дойдат на пленума, то явно ще са по-смели в медиите".

В сряда БСП ще гласува и червената листа, която ще бъде утвърдена на конгреса в събота. Вече е решено партията да се яви във формат "Коалиция за България". Готов е и предизборният документ "За социална Европа".

АБВ няма да стигне резултата, който чака

Сергей Станишев, лидер на БСП

За мен АБВ изначално беше политически проект още при създаването му, замислен като субект, който да участва в избори. Социалистите от АБВ застават зад тази нова политическа формация, която беше наречена "нова млада политическа партия", каквато по същество е. Дайте да не се заблуждаваме. Хубавите приказки, добрите намерения се разминават с обективната реалност и ние много добре помним. И това, което се случи с АБВ зад гърба на партията, по същество обслужва нашия политически опонент. Няма да постигнат този резултат, който очакват, аз в това съм убеден, но пречат на нас, не случайно Борисов толкова се радва на АБВ. И днес не виждам непреодолими политически различия, не ги виждам - това означава, че целите са някакви други, различни от това, което се декларира.

Търсим ново доверие

Национална гражданска инициатива АБВ

Нашият стремеж е не да получим доверие от Сергей Станишев и екипа му, а от гражданите на България. Ние отдавна сме свалили доверието си от ръководството на „Позитано" 20, така че изпреварващо сме решили този въпрос и сме дали своя отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай