Първанов протегна ръка на БСП (ОБНОВЯВА СЕ)

Първанов протегна ръка на БСП (ОБНОВЯВА СЕ) | StandartNews.com

- АБВ готови на обща кандидатура за президент

- В Плевен се пазарували гласове по бензиностанциите

- Лявото удари дъното, но копае, призна президентът

 

Георги Първанов подаде ръка на БСП и призова за обединение на левицата. Той дори предложи обща кандидатура за президентските избори. "Какви тактически грешки са допуснали другите партии, не искам да коментирам. Ако започнем тази тема, няма да ни стигне времето на тази пресконференция".

Това каза председателят на ПП АБВ Георги Първанов по време на пресконференция по повод приключилите местни избори". "Някой трябва да си направи анализ защо бяха загубени позиции в областни центрове и много общини при това позиции, които имат стратегически характер", заяви Първанов. Той обясни, че когато си загубил 15 областни центъра, това има наистина дългосрочен характер. "Лявото е ударило дъното. Разбира се, можем да продължим да копаем, както се казва в популярен девиз. Не искам да се занимавам с близкото или по - далечното минало на левицата", коментира Първанов.

"Отправям ново предложение към всички леви формации, в това число и към ръководството на БСП, за незабавен диалог във всякакви форми двустранни разговори между лидерите, ръководствата. Ако Израел и Палестина могат да преговарят без предварителни условия, то няма как да се съглася, че ние тук ще преговаряме с предварителни условия. Тази практика не е работеща", посочи председателят на ПП АБВ. Той уточни, че АБВ е готова да инициира една широка дискусия за характера на новата, съвременната патриотична левица.

"Тя трябва да бъде обсъдена във всичките и параметри, в дълбочина. Очевидно, че някои от досегашните послания не работят по никакъв начин. Президентските избори чукат на вратата, това е най-малкото основание да седнем и да разговаряме още сега за единна кандидатура на изборите догодина", отбеляза Първанов. По думите му левицата няма да има успех, ако не се промени дълбоко.

Целта не може да бъде просто да се преброим. Целта ни беше да създадем по-широка мрежа от участие на АБВ в местната власт. Това каза председателят на ПП АБВ Георги Първанов по време на пресконференция по повод приключилите местни избори.

"Трудно е на този етап да се включим в битката за големите областни центрове. Направихме го по -скоро символично. За сметка на това имаме своите над 45 кмета на общини, избрани в различен формат, но с важната на моменти решаваща подкрепа на АБВ", заяви Първанов.

По думите му това означава сериозно присъствие, защото съчетано с групите общински съветници, които АБВ ще има, плюс кметовете на населени места, означава, че АБВ постига важна стъпка от стратегията във вътрешната политика.

Първанов сподели, че има драстични сигнали за купуване и фалшификация на изборите, но не оспорва победата на кметове като Йорданка Фанкдъкова, например. Намекна за Пловдив, а Румен Петков директно назова родния му Плевен като място, на "което се пазарували гласове по бензиностанции".

Той оцени изборите като триумф на технологията. "Отново се случи онова, което видяхме на предишните избори. Едни партии хвърлиха много пари, бяха използвали лостовете на държавната машина, кой каквито имаше за влияние. Ако ние не се осъзнаем, ако в България изборите продължават да се случват така, хората тотално ще бъдат разочаровани и нищо добро не ни чака", каза още председателят на АБВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай