Първанов иска партиите да излязат с общ кандидат за президент

Първанов иска партиите да излязат с общ кандидат за президент | StandartNews.com

Не сондирам мнение за собствена кандидатура за президент. Това каза президентът с два мандата Георги Първанов в предаването „Лице в лице" по bTV.

По думите му на състоялата се вчера конференция, организирана от АБВ, партията е предложила да отпаднат ограниченията за избор на президент. „Предлагаме няколко подхода към избора на кандидат – да се водят широки консултации до степен на консенсус, за да може идеята „президент" да се реализира преди самите избори", каза още Първанов. Според него ако партиите не се договорят за обща кандидатура, то тогава може да има кандидатури на леви и десни в политиката.

„Ние няма да чакаме големите партии и в края на април ще обявим своя кандидатура", допълни Първанов. Той поясни, че дебатът за това е започнал едва вчера и все още няма яснота точно кой ще бъде издигнат от АБВ за кандидат-президент.

На въпрос дали АБВ може да има обща кандидатура за президент с ГЕРБ, Първанов каза, че може да си представи общи кандидатури на много формации. „Ще бъдем алтернатива на модела Плевнелиев, няма да ми стигнат предаванията, за да обобщя нашите различия", каза още Първанов по повод настоящия президент.

Той определи мандатът на Росен Плевнелиев като неуспешен.

Трусовете в кабинета

„Ако няма нови трусове или тежки събития, няма да има проблеми за съществуването на кабинета – неговата съдба не бива да зависи от това, че сме в президентска кампания или от други външни събития", смята Първанов.

По повод трусовете в ДПС, Пъванов каза, че Лютви Местан е останал в периферията на Ахмед Доган.

„Речта на Доган във външно политически аспект е солидна, отговорна е", смята още Първанов. Той поясни, че не желае да коментира проблемите в една партия, както не позволява да бъдат коментирани проблемите в АБВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай