Парламентът върна старите по-ниски преференции

Депутатите отхвърлиха предложението на Христиан Митев от НФСБ за праг на местен вот от 20%

Парламентът върна старите по-ниски преференции | StandartNews.com

Мнозинството от депутатите гласуваха да се върнат старите по-ниски прагове на преференциите с промените на второ четене на Изборния кодекс. 7% ще бъде прагът на преференциите за местни и парламентарни избори и 5% на евроизборите.

Депутатите отхвърлиха предложението на Христиан Митев от НФСБ за праг на преференцията на местен вот от 20%.

Остри реплики си размениха депутатите от ДПС и „Обединени патриоти“ по предложението изборните кампании да се провеждат и на майчин език. Мнозинството отхвърли предложението на ДПС да се сформират изборни секции извън страната, където има дипломатическо или консулско представителство при наличие на не по-малко от 20 избиратели.

Едно от предложенията на ДПС беше изборни секции да се образуват, ако не по-малко от 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас, като такива секции за европейските избори да има само в страни от Европейския съюз и да отпадне принципът за уседналост.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза: "Гражданите, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъци в държава, която не е член на Европейския съюз, ще бъдат заличени от избирателните списъци. На какво основание, колеги? Това е в тотално противоречие с Конституцията на Република България".

Отхвърлено беше и предложението предизборната кампания да се води на роден език с превод на български.

Депутатът Павел Шопов уточни: "Какви са тези приказки за този майчин език? Става въпрос на турски и никакъв друг език. И защо ДПС не си направят предложенията, да сме наясно? Каква е тази лъжа, измама и демагогия".

Йордан Цонев от ДПС остана на мнение, че се нарушава Конституцията: "Съзираме едно псевдопатриотично напомпване на нашето българско самосъзнание и на българската държавност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай