Парламентът реши! Борбата с корупцията вече на два фронта

НС прие окончателно на второ четене законопроекта за противодействие на корупцията

Парламентът реши! Борбата с корупцията вече на два фронта | StandartNews.com

Народното събрание прие окончателно на второ четене законопроекта за противодействие на корупцията. С него съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се разделя на две.

В тримесечен срок от влизането на този закон в сила парламентът избира членовете на новата Комисия за противодействие на корупцията. Съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се преименува на Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, приеха депутатите.

До избирането на състав на Комисията за противодействие на корупцията, заварените при влизането в сила на закона членове на КПКОНПИ изпълняват функциите на членове на съответните комисии, като след избора на нови членове продължават мандата си като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Новият закон за противодействие на корупцията влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“ с изключение на направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които влизат в сила от 1 март 2024 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай