Парламентът обсъжда пушенето на закрито

Парламентът обсъжда пушенето на закрито | StandartNews.com

София. Народното събрание ще обсъжда на първо четене промени в Закона за здравето. Промените предвиждат либерализиране на забраната за пушене на обществени места.

Предложени са два законопроекта - на лидера на „Атака" Волен Сидеров и група народни представители, както и на Спас Панчев от Коалиция за България и група народни представители.

Предлага се да се пуши в обособени самостоятелни помещения в заведенията за хранене и развлечения. В игралните зали, игралните казина и заведенията с изяло нощен режим на работа пушенето ще е разрешено без да е нужно обособяването на самостоятелни помещения.

Парламентът ще разгледа и предложението на ГЕРБ да се създаде комисия по скандала с оставката на бившия заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров.

Няколко медицински асоциации се обявяват в подкрепа на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места. Въпреки че тя към момента е в сила, макар да не се спазва на много места.

Управляващите обявиха намерение забраната да отпадне, въпреки многото проучвания, според които повечето хора я одобряват - независимо дали са пушачи, или не.

Днес специална пресконференция срещу отпадането на забраната свиква Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, съвместно с Дружеството по белодробни болести, Дружеството по кардиология, Националната педиатрична асоциация и Националното сдружение на личните лекари в България. Мотото е "Да подкрепим правото ни да живеем в среда без тютюнев дим! Да помогнем на пасивните пушачи!".

В същото време парламентарната подкомисия за контрол над Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще изслуша представителите й за дейността на регулаторната комисия през ноември.

Изслушването е само ден, след като станаха ясни рокадите на върха в енергийния регулатор. Късно във вторник вечерта председателят Анджела Тонева е подала оставка „заради напрежението в енергийната система", като постът й ще бъде зает от досегашния изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Боян Боев.

Михаил Димитров, който бе член на комисията, също си хвърли оставката, а мястото му ще бъде заето от Лилия Младенова.

Депутатите ще обсъдят на второ четене замразяването на стаж и възраст за пенсиониране, записано в Кодекса за социално осигуряване. Освен замразяването на годините и стажа за пенсиониране депутатите ще обсъдят и предложението на БСП за ранно пенсиониране. Идеята е да има възможност хората да се пенсионират две години предсрочно, но с намалена пенсия. Вносителите са изчислили, че това ще струва около 16 млн. лева, ако мярката бъде приета за 2014-та. С промените в Социалния кодекс е предвидено да отпадне и въведеното допълнително условие "възраст" за ранно пенсиониране на военните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай