Парламентът гласува бюджета на осигуряването и НЗОК

Парламентът гласува бюджета на осигуряването и НЗОК | StandartNews.com

София. На извънредно пленарно заседание депутатите ще обсъдят на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г.

При гласуването на първо четене народните представители приеха увеличаване на максималния осигурителен доход от 2200 на 2400 лв., както и увеличаване на минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и професии средно с 2,6%. Запазва се възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране по чл.68 от КСО на нивата от настоящата година, възстановява се осъвременяването на пенсиите („швейцарско правило") от 1 юли 2014 г., резултативно се увеличава таванът на пенсиите от 770 лв. на 840 лв. и се увеличава размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст от 310 на 340 лв.

Като втора точка от дневния ред на извънредното заседание е предвидено депутатите да обсъдят на второ четене Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В текстовете, приети на първо четене, се предлага балансирано бюджетно салдо, каквото е било прието и с бюджета за 2013 г. Разходите и трансферите са разчетени в размер от 2 823,1 млн. лв. Тази сума е по-голяма със 112,8 млн. лв. от сумата на разходите и трансферите за настоящата 2013 г. Предвижда се резервът на НЗОК за 2014 г. да е с 10.5 млн. лв. повече от тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай