Паргов разкри какво ще прави институтът му. Кабинет в сянка ли е?

СИНПИ обединява академици, професори, учени, управленци с опит в държавното управление

Паргов разкри какво ще прави институтът му. Кабинет в сянка ли е? | StandartNews.com

Стратегическият институт за национални политики и идеи (СИНПИ) ще бъде партньор в развитието и разпространението на експертни познания по стратегически за държавата въпроси. Това каза за БТА основателят на института Калоян Паргов (член на Националния съвет на БСП), ден след като Институтът беше представен официално.  Паргов обясни, че целта на СИНПИ е да се превърне в независим национален форум за идеи и реформи във всички сфери. Именно затова СИНПИ обединява хора с различен опит, възраст,  от различни сфери, включително и с различни политически пристрастия, допълни Паргов.

"Тук идеята основно е експертност и отношение към държавата, държавността и проблемите, които стоят пред нея в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Нашата мисия е да бъдем свързващо звено между държавата и различните социални групи, гражданските и браншовите организации в намирането на решения в държавното управление", обясни Калоян Паргов.

"Нашата визия е да бъдем партньор в развитието и разпространението на експертни познания по стратегически за държавата въпроси. Функцията ни е да подпомогнем формирането на политически решения и стратегии с оглед подобряването на икономическата и социалната среда", посочи Паргов.

"Съставът на този институт наистина е впечатляващ и предизвика доста голямо внимание от гледна точка на това, че в него влизат академици, професори, учени, управленци с опит в държавното управление на ниво министри и заместник-министри, ръководители на различни структури. Хора, които са работили, работят и ще работят за доброто на България", уточни Паргов и допълни, че СИНПИ не е политическа партия и не си поставя политически задачи.

"Някои го обявиха като „кабинет в сянка“ – не е. Всеки от нас е свободен да членува и да развива каквато иска политическа дейност", посочи той.

"Приоритет за нас е с нашата експертиза да допринесем за решаването на проблемите в държавата. В момента това, което наблюдаваме в рамките на политическия процес, е партийна логистика от типа кой с кого се коалира, без цел, без посока, което е притеснително", коментира Паргов. Според него кризата, в която живеем, няма да отмине след дадени избори и представлява функция не само на нашата политическа система, но и на световните и европейските процеси, предизвикани  от войната в Украйна, COVID пандемията и всякакви други центробежни сили.

Паргов посочи, че в следващите години това, което трябва да се случи, е в политическата система нещата да си дойдат на мястото, така че в ляво – център – дясно водещи да бъдат идеите, а не личностите.  В момента хората гласуват ирационално за личности, а не за идеи, след което се разочароват, коментира социалистът.

Избрахме сега представянето на института, за да не се бъркаме в политическия процес и предизборната борба през септември, обясни той.

Сред имената в СИНПИ са: д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването в периода 2013-2104 г.; проф. Ваня Добрева, бивш заместник-министър на образованието и науката, психологът Христо Монов; проф. Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране в периода 2013-2016 г.; преподавателят от УНСС проф. Боян Дуранкев, бившият кмет на Смолян - Дора Янкова, акад. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт; посланик Чавдар Минчев и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай