Папазов ще работи за по-модерна жп мрежа

Папазов ще работи за по-модерна жп мрежа | StandartNews.com

Свиленград. Само за 15 минути бързите влакове ще взимат разстоянието между Свиленград и Харманли от 15 август 2014 г. Първата копка на реконструкцията и електрификацията на 34-километровия жп участък беше направена днес на гара Свиленград от транспортния министър Данаил Папазов, генералния директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и ръководителя на проекта Сашо Костадиновски.

Времето за пътуване ще бъде само 15 минути с наличните сега електрически мотриси "Дезиро" от Siemens, а след закупуването на нови то ще се съкрати още повече. Развитието на жп инфраструктурата играе водеща роля в борбата за намаляване на автомобилния трафик по пътищата и намаляване на замърсяването на околната среда, заяви министър Папазов. Затова жп проектите имат стратегическа роля за ЕС, допълни той.

Освен обновяването на жп трасето проектът включва и модернизация на гарите в Свиленград и Харманли, както и изграждане на нова товарна гара в Свиленград. Ще бъдат модернизирани и електрифицирани и 4-те километра жп линия от Свиленград до границата с Гърция. Стойността на целия проект е 146,8 млн. лв. с ДДС, 84,3 млн. лв. от които са от ЕС, 21 млн. от държавния бюджет, а 41,6 млн. са от НКЖИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай