Отново протести заради разпределението на мандатите

Отново протести заради разпределението на мандатите | StandartNews.com

София. Поредни протести срещу начина на разпределение на мандатите от парламентарните избори се провеждат в петък.

В Дупница десетки жители протестират на площада срещу решението Александър Методиев от ДПС, известен като Бат Сали, да влезе като депутат в 43-то Народно събрание, предаде „Фокус". Такива демонстрации вече се проведоха в предишните дни в София и Кюстендил. Причината за влизането на Методиев е преразпределение на гласове от Турция. Хората настояват ЦИК да промени решението си за неговия избор от кюстендилския избирателен район.

Кметът на Дупница Методи Чимев също бе на протеста и подкрепя исканията на събралите се.

Според него на 5 октомври гражданите на общината ясно са показали за кого гласуват и ясно са казали кого искат да видят в парламента, но е несериозно там да влизат „господа и партии, които нямат подкрепа на повече от 1% от избирателите на общината".

„Ако Изборният кодекс допуска подобни ситуации, по-разумно би било да се мисли за някакви промени", подчерта Чимев.

Мирният протест в Дупница бе подкрепен и от страна на общините Бобошево и Сапарева баня.

В Ямбол също се провежда протест на привържениците на ГЕРБ, които не са съгласни, че от техния район в парламента трябва да влезе само един представител на партията. Кметът Георги Славов и областен лидер на ГЕРБ, заяви пред протестиращите, че в понеделник ще занесат в ЦИК 19 хиляди празни бюлетини. Толкова е броят на гласувалите за ГЕРБ, въпреки че партията взема един мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай