Отхвърлиха ветото на Радев за тайния арест

Адвокатската защита не се отменя

Отхвърлиха ветото на Радев за тайния арест | StandartNews.com

Правната комисия отхвърли днес 12-то вето на президента. Румен Радев спря поправките в Наказателния кодекс, които въвеждат т.нар. таен арест за 48 часа. С 10 гласа "за" депутатите потвърдиха разпоредбите в кодекса, шестима бяха против. Така правната комисия предлага ветото да бъде отхвърлено и в пленарна зала.

Поправките позволяват при задържането на лице уведомяването на близките да се отлага до 48 часа. Президентът върна разпоредбата, защото бе притеснен, че е възможно деца да се окажат два дни в неизвестност, докато в същото време родителите им са длъжни по Конституция да се грижат за децата си. Това изтъкна и правният секретар на държавния глава проф. Емилия Друмева по време на дебатите в правната комисия днес. Според управляващите тайният арест ще се прилага при извънредни случаи като тероризъм.

Напрежението в обществото по темата се появило, защото хората останали с впечатление, че задържаните лица остават 48 часа остават без адвокатска защита, каза председателят на комисията Данаил Кирилов. Недоразумението се появило, защото не е имало възможност в сайта на Народното събрание да се отразят промените в тяхното развитие. Освен това текстовете в НК трябвало да се синхронизират с европейска директива.

Липсват критерии за изключителни обстоятелства, каза соцдепутатът Филип Попов. И попита риторично колко непълнолетни граждани са подсъдими за тероризъм у нас. Според него директивата на ЕС не е правилно транспонирана.

Димитър Лазаров от ГЕРБ контрира, че  транспонирането на директивата конкретизира обема на всички права, а опозицията умишлено прави внушения, че лицата нямат право на адвокат при задържането им. Поне стана ясно, че адвокатската защита в тези 48 часа не се отнема, заяви Лазаров.

Правото на уведомяване за задържането на дадено лице не фигурира в Конституцията. Въпреки това то не е отнето - то е съхранено, но е ограничено, обясни Данаил Кирилов. Правото на адвокатска защита пък въобще не е накърнено, то е налице в НК, допълни шефът на правната комисията. Според него управляващите са възприели най-ограничения вариант на рестрикция. Той обаче не скри, че очаква текстовете да бъдат атакувани пред Конституционния съд.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай