От февруари стартира борбата с фалшивите ТЕЛК-ове

Водещ акцент в разговорите при премиера бе реформата в ТЕЛК с цел средствата за системата да отиват наистина за нуждаещите се българи, а чрез строг контрол да бъдат прекратени злоупотребите...

От февруари стартира борбата с фалшивите ТЕЛК-ове | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването ще е готово с анализа на медицинската експертиза в началото на февруари. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет, където се състоя среща при министър-председателя Бойко Борисов по повод борбата с фалшивите ТЕЛК решения. В срещата участваха майки от инициативата "Системата ни убива".

Вера Иванова от инициативата заяви, че след срещата са получили уверението, че ще работят с Министерството на здравеопазването за въвеждането на исканата от тях електронната здравна карта. Министър Ананиев от своя страна заяви, че майките ще бъдат поканени, за да бъде обсъден анализът на медицинската експертиза, включително и евентуални промени в Наредбата за медицинската експертиза. Той увери, че анализът ще е готов в срок до 4 февруари.

Министър Ананиев обясни, че е запознал майките с развитието на националната здравна информационна система и отделните нейни компоненти. "След тяхното внедряване и изпълнение ще има редица контролни механизми, които ще спрат използването на порочни практики в областта на ТЕЛК", добави той.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че на срещата са обсъдени резултатите от проверките, извършвани от МВР и прокуратурата, свързани с издаване на ТЕЛК, и следващите стъпки за реформата в областта на медицинската експертиза. Министърът информира, че предстои тестване на т.нар. регистър на хората с увреждания, или информационната система с профила на хората с увреждания, в която те биха могли да получат информацията, която се съдържа в регистрите на НОИ, Агенцията за социално подпомагане и Здравната каса. Министърът посочи, че системата ще заработи в началото на следващия месец. 

Водещ акцент в разговорите при премиера бе реформата в ТЕЛК с цел средствата за системата да отиват наистина за нуждаещите се българи, а чрез строг контрол да бъдат прекратени злоупотребите и течовете от пенсионно-осигурителната система, съобщиха от правителствената информационна служба.

Тема на дискусията бе и изпълнението на Плана за действие по приемането на законодателство за хората с увреждания. Чрез заложените в него мерки държавата гарантира по-добра подкрепа, съобразена с индивидуалните потребности на българи в неравностойно положение.

В срещата участваха още министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Ние спазихме обещанията си за осигуряването на допълнителен ресурс за по-добър живот на българите с увреждания. Продължаваме диалога по темата, а сега се фокусираме върху реформата в ТЕЛК“, посочи министър-председателят Бойко Борисов пред майките на децата с увреждания. Той подчерта, че компетентните органи ще прилагат цялата строгост на закона при нарушаването му, защото това означава още повече финансови средства за реално нуждаещите се.

Майките от Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“ връчиха на премиера Борисов писмо, в което му благодарят за спазения ангажимент да инициира проверки за документни престъпления, отнасящи се за инвалидни пенсии. „Оставаме в готовност за съвместна работа по разрешаване на проблемите, касаещи правата на хората с увреждания и в частност неефективната и морално остаряла методика за ТЕЛК“, отбелязват още в писмото си майките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай