Острие на ГЕРБ проговори за лидерска среща Борисов - Петков

Трябва запазим непроменени данъците на хората и бизнеса

Острие на ГЕРБ проговори за лидерска среща Борисов - Петков | StandartNews.com
  • С внасянето на удължения бюджет служебният кабинет застана на страната на разума
  • Трябва запазим непроменени данъците на хората и бизнеса
  • ПП залитат в популизъм, увеличават харчовете
  • Борисов иска ГЕРБ-СДС да върви на плоскостта на широко разбирателство
  • "Промяната" предлагат много неща, които галят ушите, но не казват откъде ще дойдат парите, заявява депутатът от ГЕРБ-СДС и зам.-шеф на икономическата комисия в 48-ото НС Александър Иванов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Иванов, на какво залага ГЕРБ-СДС в предложенията си в икономическата и социалната сфера - на мерките, които имаме до този момент, или на съставянето на чисто нов бюджет?

- Трябва да направим следното разграничение. Ние имаме управленска програма, която предложихме на българските избиратели - "България след кризите". Но тя е при формиране на редовен кабинет с дългосрочна програма, цели и мерки, разписани за период от 4 години.

Към настоящата ситуация продължава да няма политическа сигурност и няма редовен кабинет, затова ние внасяме 5 мерки, с които искаме да преборим задълбочаващата се ситуация на енергийна, икономическа и инфлационна криза. Те са в следните насоки - продължаване на предложението, което направихме за обезпечаване на бизнеса, като продължаваме компенсациите за прекомерната цена на електроенергията. Т.е. вкарваме праг над 250 лв. да се запази компенсацията за бизнеса и икономиката в България, да се запази стабилност и да не се увеличава инфлационния натиск към потребителите и крайните ползватели на стоки и услуги в България.

Другата мярка в енергийната сфера е запазване на битовите потребители от притеснения за цената на електроенергията, която да не се повишава прекомерно. Искаме въвеждането на забрана на който и да било политически субект, кабинет или управленец до 2026 г. да отнема възможността на българските граждани да се възползват от това, че България е енергиен производител в европейски мащаб. Тоест, можем да си позволим регулирана цена на електроенергията - да не излиза на свободния пазар и да е поносима.

- А ще определите ли прага на енергийната бедност?

- Това трябва да бъде марка с дългосрочно и законодателно решение. Ние имаме нашите предложения.

- Защо толкова рязко бе отменено предложението за излизане на потребителите на свободния пазар на електроенергия?

- Нямам представа защо служебният министър на енергетиката оттегли това предложение. Ние не го подкрепяхме. Затова въвеждаме категорична забрана за либерализация на енергийния пазар на битовите потребители.

Но за нас има и други спешни антикризисни мерки. Едно от тях е решението на НС за горивата. Ние бяхме първите, които разкрихме несъответствието между вносната цена на суровия петрол от Русия, който е по-нисък спрямо петрола "Брент". При преработката му в България и продажбата му намерихме несъответствие в цената му спрямо предходни години.

- Прословутото левче, с което трябва да се намали цената на горивата, така ли?

- Да. Ние предлагаме начин и мерки, при които то да бъде допълнително обложено при цената на горивата, произведени от руски петрол в България, за да може българският потребител и бизнес да не плащат тази прекомерна цена, която не съответства с предишни периоди.

Не трябва да забравяме и решението на НС, с което задължи служебното правителство да проведе дългосрочни търгове за синьо гориво, за газ за България. С тази мярка трябва да бъде задължен и следващ кабинет, защото при сегашната утвърдена цена от КЕВР с такива дългосрочни договори се постигна по-добра цена, каквато предишните управляващи от ПП не можаха да осигурят на българския бизнес и домакинства. Това е причината за паниката сред българските бизнес и потребители, защото цената при тяхното управление беше стигнала до над 350 лв. на обем гориво, което се внасяше. Сега спаднахме до цена от 140 лв.

По-интересен е фактът, който обявиха от "Булгаргаз" - че при дългосрочните договори те са постигнали отстъпки между 15-20% от пазара с ден напред на Холандската борса. А предишните управляващи са получавали отстъпки в порядъка 3-5%. Говорим за стотици милиони на месец пропуснати ползи.

Имаме и законови предложения и за въвеждането на зелената енергия. Както и провеждане на дългосрочни договори за намиране на неруско ядрено гориво на нашата АЕЦ.

- Лидерът ви Бойко Борисов заяви, че сте готови да подкрепите 16-те приоритета на ПП в името на това да се постигне съгласие за съставяне на правителство. И 16-те ли са приемливи за вас и кои не са?

- Това, което каза нашият лидер при срещата на ПГ във вторник, е, че трябва да вървим на плоскостта на широко разбирателство, защото така са ни подредили българските избиратели. Ние съпоставихме нашата програма с обем от 139 страници. За съжаление, голяма част от предишните управляващи не признават, че голяма част от кризите, които изпитват българските граждани и държавата са доведени от тях.

Но да вървим конструктивно напред. Те предлагат свои 16 мерки, сред които има такива, по които можем да водим диалог. Има точки, които няма как да изпълнят условието, поставено в една от техните точки. Ние трябва да вървим към стабилност и към консервативна фискална политика. За да запазим непроменени данъците на гражданите и на бизнеса - едни от най-ниските в Европа, с цел привличане на инвестиции, запазване на работни места, повече възможности на работещите да получават по-високи заплати, трябва да гледаме на това като на взаимосвързани неща.

А колегите от ПП са изброили доста популистки мерки, които са само "увеличаване, увеличаване, увеличаване" - на харчове, на социални плащания, на неща, които галят ушите, обаче не се прецизира и няма обяснение откъде да дойдат средствата. Именно затова Борисов каза: водете разговори, но на експертно ниво, за да се съгласим дали тези точки са изпълними. Да се изясни дали това ще стане под формата на увеличение на данъците на работещите, за да има повече социални плащания или, както в последния бюджет, предложен от Асен Василев, да се тегли по 15 000 лв. дълг всяка година.

Ако колегите от ПП намерят формулата как да харчим всички тези пари, които те предлагат, и откъде да се вземат те, може би ще ги подкрепим. Въпросът е да намерим златното сечение.

- Стана ли ясно в крайна сметка дали мерките от сегашния бюджет ще бъдат продължени и догодина или ще имате сили да приемете нов бюджет?

- При изграждането на цял нов бюджет трябва да има някой, който да носи цялата политическа отговорност. Министърът на финансите г-жа Велкова каза, че ще внесат удължаване на действието на бюджета, което означава, че те може би приемат страната на разума, защото при всякакъв друг възможен вариант за бюджет другите политически партии, например ПП с техните 16 точки, излизат от рамките на благоразумното харчене. Ако тръгнем по още една плоскост на предизборен бюджет да увеличаваме всичко, без да е гарантирана устойчивост на държавата, се притесняваме от задълбочаване на кризите и задълбочаване на инфлацията.

- Зад всички разговори за пари обаче вървят политически процеси. Подадените от ГЕРБ-СДС ръце в различни посоки ще доведат ли до съставянето на кабинет с вашия мандат или се съмнявате?

- Докато не е връчен първия мандат на най-голямата политическа сила от президента, трябва да се продължат дебатите по политики. Ако не се получава, причината за това е липсата на зрялост в някои политически партии. Видяхме, че такива политически партии не завършиха добре, защото през последните две години те извървяха своя пик, зенит и залез много бързо. Ако колегите смятат, че можем да водим благоразумна политика към развитие на България, устойчиво увеличаване на доходите на българските граждани, а не до такива пикове и спадове, може да водим благоразумно коментари на идеологии и приоритети. Иначе е ясно, че политическото представителство имаме различия по много въпроси.

- В крайна сметка ще успеете ли да съставите правителство или ще пратите страната на критични и за нея, и за вас избори през март?

- Виждате, че ние като първа политическа сила правим според мен възможното, за да привлечем към дебати нашите политически опоненти и да говорим за политики в интерес на българската държава, българските граждани и българския бизнес. Ясно е, че имаме огромни различия с тях, затова сме представители на различни политически формации и идеологии. БСП дори обяви ПП за ново ляво движение, тъй като ги обвини, че са им откраднали предизборната програма.

Всички те могат много да обещават, но въпросът е кой след това ще може да изпълнява всички тези ангажименти. Затова нека да седнем и да разговаряме на експертно ниво. Сигурно може да се стигне и до лидерско ниво, когато се убедим, че поне на програмно ниво сме стъпили на една стабилна, предвидима и непопулистка повърхност. Г-н Борисов заяви, че е готов на това.

Но нямам способността на предвиждам нищо. Отговорността вече е в зрелостта на всички партии и колеги да намерят форма, по която да вървим по дневния ред на гражданите и на бизнеса, а не да решаваме нашите политически противоречия и дребнотемия.

 

Търсете на пазара:

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай