Орешарски: Отношението към историята е мерило за държавата

Орешарски: Отношението към историята е мерило за държавата | StandartNews.com

София. Отношението към историята и културата е мерило за развитието на един народ и една държава. С тези думи мнистър-председателят Пламен Орешарски приветства подписването на Меморандум за разбирателство, относно налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали от България в Националния исторически музей (НИМ).

Орешарски благодари на американските власти. „За нас е особена чест да реализираме този отдавна подготвян акт. Подписването на меморандума е показателно за значението, което отдаваме на опазването на културно-историческото наследство.

Опазването на това наследство е част от съхранението на здравите основи, условие за просперитета на обществото. Той е извор на национално самочувствие и гордост, че сме българи в един все по-глобализиращ се свят. Меморандумът съответства на интересите на България, вярвам и на интересите на нашите американски партньори. Убеден съм, че конструктивното сътрудничество между България и САЩ ще продължи и занапред и ще дава и за в бъдеще своите добри резултати", обясни министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай