Орешарски: Няма основание за спиране на доставките на газ

Орешарски: Няма основание за спиране на доставките на газ | StandartNews.com

София. Нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките на газ към настоящия момент, обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в парламента, във връзка със ситуацията в Украйна.

„Разбира се, рискът от такава ситуация остава", поясни той.

По думите му ситуацията в Украйна е напрегната още от самото начало. "Вярно е, че има ескалация в последните седмици. Не сме сменили нашата позиция спрямо тази преди около месец, в която призовавахме двете участващи страни да се въздържат от провокации. Специално властите в Украйна да водят по-интеграционна политика и да разчитаме на дипломатически и политически средства за уреждане на този конфликт, а не на други конфронтационни. Нищо повече не можем да добавим към днешна дата, напротив – може да препотвърдим тази наша позиция", каза още премиерът.

Върху ДКЕВР натискът би трябвало да го упражнявам аз, но аз не упражнявам такъв натиск. Няколкократно съм заявявал, че има законово разписани процедури и те са единни за всички, в това число и за ЕРП-тата. В момента, в който ЕРП-тата влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата, която тече за отнемане на лицензите, категоричен бе премиерът.

„Ако те не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще отнеме лицензите. Моите инструкции винаги са били да се следва закона. На мен не ми е известен натиск от партиите", допълни той.

Дали има в бюджета резерви за превъоръжаване на Българската армия, Орешарски коментира: „Ако не искаме да актуализираме бюджета, трябва да се придържаме към разходната част. Големи и допълнителни разходи не бихме могли да направим. Че армията има нужда от повече средства за превъоръжаване, това е очевидно от години. Че имаме проблеми с военновъздушните сили, това също е очевидно, но работим по този въпрос. Ако не от тази финансова година, то за следващите ще мислим много по-сериозно за заделяне на средства за превъоръжаване на българската армия, в частност военновъздушните сили".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай