Опозицията иска нова комисия за "Дюнигейт"

Опозицията иска нова комисия за "Дюнигейт" | StandartNews.com

София. Депутати от опозицията събират подписка за създаване на анкетна комисия за скандала с дюните в Несебър. Анкетна комисия обаче се стягат да правят и управляващите от ГЕРБ. Още преди два дни премиерът нареди тя да се сформира.Часове след това идеята за сформирането на парламентарната анкетна комисия потвърдиха и двама министри - на земеделието и на регионалното развитие. Въпреки това днес опозицията също започна да събира подписи за назначаване на анкетна комисия по скандала.

Заради продажбата на 29 декара дюни край Несебър на 7 пъти по-ниска цена бяха уволнени шефът на горите Бисер Дачев и на еко-инспекцията в Бургас - Бойчо Георгиев. Според опозицията обаче това не е достатъчно за поемането на политическа отговорност.

Те са бушони, отговорни са министрите на земеделието, на регионалното развитие, на екологията и самия премиер и партията ГЕРБ, смята зам.-председателят на БСП Ангел Найденов. По-рано днес Яне Янев обяви, че неговата комисия за корупция по високите етажи ще се самосезира и обеща резултати до месец. Найденов обаче изрази резерви и към тази идея. Според него тази комисия е сведена до пощенска кутия и единствената й функция е да разпределя сигналите до съответните институции.

Синята коалиция пък настоя министърът на земеделието Мирослав Найденов да отиде в парламента и да отговори на много въпроси за продължаващи сделки с държавни земи, чието предназначение се променя заради инвестиционни проекти.

Днес стана ясно и че зам.-земеделският министър Светлана Боянова, която е подписала скандалната сделка за дюните край Несебър, е извършвала и други нарушения. Тя е била проверявана от Главния Инспекторат на МС заради сигнал за нарушения с евросредства. Заключенията на проверката показват, че има нарушения. Заместничката е допуснала да се правят грешни технически оценки на потенциални обекти за финансиране. Всички нарушения е трябвало да се отстранят през миналата година, но това не е станало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай