Омбудсманът: Няма страшно от избори до дупка

Каква държава не може да си пази дори премиера?

Омбудсманът: Няма страшно от избори до дупка | StandartNews.com

София. Омбудсманът на България Константин Пенчев изрази възмущението си от изтеклите записи и заяви, че няма нищо страшно в евентуален сценарии "избори до дупка", тази сутрин по бТВ.

Пенчев призова политиците да не унищожават държавата в борбата си за повече проценти в парламента, защото изборите идват и си отиват.

Омбудсманът коментира, че не е адекватна реакцията, че който не иска да бъде подслушван сякаш крие нещо, защото записите от миналата седмица нарушават основни човешки права.

"По-важното обаче е, че за втори път Борисов е подслушван. Каква държава не може да си пази дори премиера?", заяви Пенчев и добави, че основен проблем на обществото е, че се подслушва бивш премиер и излизат "нелицеприятни разговори, в които са нарушение на нормите за морал и възпитание".

Пенчев призова за бърза реакция от компетентните органи за подслушването и нарушителите на правилата да понесат отговорността си.

"Не може в предизборна кампания да разбереш, че частна структура подслушва правителството или всеки слуша всеки", коментира някои от версиите за незаконните записи той.

Омбудсманът подчерта, че не може да се очакват чудеса от главния прокурор Сотир Цацаров.

"Той няма той такива правомощия. Ние го товарим със свърхочаквания, а е нужно да се образуват производства."

Подадените жалби за съмнения в истинността на сметките за електроенергия са се увеличили в бюрото на Константин Пенчев. Той обясни, че хората толкова много се съмняват във фактурите си, че питат дали шум от сватба или минаваща каруца могат да повлияят на отчитането. "Хората са така ошашавани и почват да вярват на всякакви слухове".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай