Окончателно! Трима министри в САЩ, Денков остава

Премиерът проговори какъв пост ще има в правителството след ротацията

Окончателно! Трима министри в САЩ, Денков остава | StandartNews.com

Окончателно! Трима министри заминават утре на работно посещение в САЩ, премиерът Николай Денков остава в София заради напрежението около земеделците и протестите, които готви браншът.

Утре за САЩ летят министрите на финансите  Асен Василев, на енергетиката Румен Радев и на икономиката Богдан Богданов. Аз ще остана, за да довършим преговорите с аграрния сектор. Това заяви премиерът Николай Денков след среща със зърнопроизводители в Министерски съвет

"Няма как да замина за друга държава, докато тук се готвят протести от зърнопроизводители", подчерта Денков.

Поводът за коментара на премиера идва след критики от ГЕРБ и ДПС за излишно харчене на държавни средства за ненужни командировки на министри в САЩ.

Попитан за програмата на делегацията, той отказа да даде подробности, като единствено разкри, че във вторник (6 февруари) министърът на енергетиката ще се срещне с държавния секретар на САЩ по енергетика. Посочи, че след като делегацията се прибере, ще даде повече подробности.

През седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов недоволстваше срещу пътуването на делегацията. В четвъртък (1 февруари) той обяви пред журналисти в Народното събрание, че е чул за подготвяне на командировка в САЩ, на която ще отидат 5-6 министри от кабинета, за да "пропагандират нещо, което те са свършили".

Възмущението на лидера на ГЕРБ дойде от това, че според него те си приписват заслуги за нещо, което е постигнало Народното събрание, като например изпращането на оръжия за Украйна, както и заради високата цена на пътуването, което според него е неоправдано разточителство.

На въпроса възможно ли е Денков да бъде външен министър след ротацията, той бе лаконичен: "От самото начало на тези разговори с г-жа Габриел, при подготовката на ротацията е ясно, че ще обсъждаме с медиите имената на министрите, когато вече имаме готовност, тоест пълен списък, обсъден с лидерите на партиите. Всичко друго биха били обикновени спекулации".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай