Официално: Обявили сме Емироглу за персона нон грата

Официално: Обявили сме Емироглу за персона нон  грата | StandartNews.com

София е обявила аташето по социалните въпроси към генералното консулско на Турция в Бургас Угур Емироглу за персона нон грата. Това става ясно от думите на външният министър Данаил Митов по време на парламентарния контрол.  Причината е "действия несъвместими със статута на дипломатически служител", пише "Медиапул". България е поставила пред Анкара и въпроса за бъдещето на посланик Гьокче, обяснява той.

"Оставил съм на турския си колега Мевлют Чавушоглу, когото много уважавам, да реши дали присъствието на посланик Сюлейман Гьокче е полезно за нашите отношения", коментира министърът.

"Искам да ви уверя, че българската страна - в лицето на Министерство на външните работи направи всичко възможно да предотврати разрастването на конфликт. Същевременно подчертавам, че не влиза в разбирането ми за професионално дипломатическо поведение действията на ръководител на мисия, който демонстрира поведение, което и общественото мнение възприема като намеса във вътрешните работи на нашата страна", каза Даниел Митов в отговор на въпроси на Велизар Енчев, Станислав Станилов ("Атака") и Димитър Дъбов (БСП) за поведението на турския посланик и генералните консули на Република Турция в Бургас и Пловдив.

Опитите за намеса във вътрешните работи на България на акредитирани у нас чужди дипломати, независимо коя държава представляват, "няма да бъдат оставени без съответните последствия", каза още той.

"Друг е въпросът, че не всичко, направено от нас, може да стане публично достояние, най- вече заради специфичния инструментариум, с който дипломацията понякога трябва да си служи", допълни Митов.

Външният министър беше категоричен, че "отношенията ни с Турция имат здрава и стабилна основа, а в двустранните ни отношения имаме серия от приоритети, които трябва да реализираме съвместно".

"Независимо от всички превратности, нашите народи са съседи от векове и добре разбират колко голямо е значението на добросъседството, за да се допусне влошаването на отношенията заради определени действия на конкретни служители, независимо от техния ранг", каза Данаил Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай