Обществените поръчки с електронни фактури

Изискване на директива на Европейската комисия

Обществените поръчки с електронни фактури | StandartNews.com

Страните от ЕС до края на 2018 г. задължително трябва да въведат електронно фактуриране в сферата на обществените поръчки. Тава е изискване на директива на Европейската комисия, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

"В този контекст искаме да направим крачка напред и до 2018 г. да въведем единен стандарт и една единна преносна среда за електронни фактури. Бихме искали по-голямата част от фактурите на фирмите да бъдат издавани по електронен път", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. От това бизнесът ще си спести разходи, грешките ще намаляват и нещата ще се случват по-бързо, коментираха от Българскaта търговско-промишлена палата (БТПП) и от НАП.

Голям плюс е, че НАП ще разполага с информация от фактурите в реално време, веднага когато те бъдат издадени и получени, което ще даде повече възможности за оценка на риска и за по-адекватен контрол, коментира Бъчваров. Предстои и да се проучат нагласите на фирмите, членове на БТПП, относно въвеждането на тази идея.

В рамките на един месец, регистрираните в България около 250 000 фирми по ДДС издават около 18 млн. фактури на обща стойност 17 млрд. лв., каза Росен Бъчваров. В България отдавна има оператори, които поддържат платформи за електронно фактуриране.
От БТПП представиха информация, че през 2007 г. едва 9,3% от предприятията са използвали електронни фактури, докато през 2015 г. техният дял е малко над половината - 51,6%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай