Нямало факти за извършено от Радев престъпление

Проф. Пламен Киров казва публикуваните материали не доказват нищо такова

Нямало факти за извършено от Радев престъпление | StandartNews.com

Според конституционалиста проф. Пламен Киров от публикуваните материали няма данни за извършено престъпление от страна на президента Румен Радев.

Киров подчерта, че това са само извадки от записите и е възможно да има и други материали, които да разкриват възможни престъпления.

„На бюрото на главния прокурор попада папка, изпратена му от друг прокурор, с данни, свързани с президента. Какво може да направи главният прокурор? Да сложи папката в касата си и да се направи, че не съществува? Той сезира Конституционния съд, тъй като има съмнение за евентуално извършено нарушение от страна на президента. И пита КС да изясни съдържанието на някои понятия и да изтълкува текста на член 103 от Конституцията. Така би постъпил всеки главен прокурор”, каза Киров пред Нова телевизия.

„В тази връзка обаче, общественият интерес се насочва към това, след като пита не кой да е, а главният прокурор, какво има зад тази активност. Започва размяна на реплики и в резултат имаме части от СРС-та”, обясни той.

„От това, което изтече, очевидно не става въпрос за държавна измяна или нарушаване на конституцията. Ако имаше такива данни, мнозинството в Народното събрание, което недолюбва президента, щеше да инициира процедура по импийчмънт”, уверен е професорът.

Според него този случай не е безпрецедентен, защото срещу президента Първанов също е имало инициатива на мнозинството на ГЕРБ за иницииране на импийчмънт.

„Питането на главния прокурор е насочено към ал. 4 на чл. 103, тъй като срещу президента и вицепрезидента, докато те са в мандат, не може да бъде възбуждано наказателно преследване.    При това този имунитет е абсолютен, той не може да бъде снет, както е при народните представители. Следователно, ако има някакви данни, те са си данни, но не може да бъдат предприети никакви действия във връзка с разследване”, обясни Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай