НС прие на първо четене спорния закон за Сметната палата

НС прие на първо четене спорния закон за Сметната палата | StandartNews.com

София. Депутатите в Народното събрание приеха на първо четене Законопроекта за Сметната палата с вносители Йордан Цонев, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков. Бе решено, че сметната палата е колективен орган, който се състои от 9 души - председател и 8 членове, чиито председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години, като председателят не може да бъде преизбиран.

 

Гласуваха общо 180 депутати, като "за" бяха 102, против 77 и един „ въздържал се". Очаквано от опозицията бяха против предложените промени.

 

Законoпроектът бе приет след прегласуване, поискано от Менда Стоянова от ГЕРБ, която като припомни многочасовия дебат вчера, каза че "този нов закон е ретроградна стъпка".

 

Предложенията станаха повод за бурни дебати в парламента вчера. От ГЕРБ съзряха зад действията на управляващите опит да назначат партийни кадри и да отстранят предсрочно сегашния шеф на сметната палата Валери Димитров. От ДПС също отвърнаха с обвинения. Заявиха, че именно ГЕРБ са използвали Сметната палата за политически поръчки и разчистване на сметки.

 

"В новия закон е заложено членове на Сметната палата да не могат да бъдат тези, които през последните три години са били депутати, министри, зам.-министри и други представители на изпълнителната власт, както и кметове и представители на местната власт. Логиката ни е да не идва от сферите, които подлежат на одит от Сметната палата", мотивира се Йордан Цонев. Законопроектът цели да възстанови статута на Сметната палата като разпоредител със самостоятелен бюджет - част от държавния бюджет.

 

Депутатът от ГЕРБ Павел Гуджеров заяви: „Имаме закон, който е един вид наказателна акция срещу един човек, който 9 години поддържа добро професионално равнище на Сметната палата. Това е отменяне на професионалното начало в Сметната палата. Днес ще бъде Сметната палата, утре ще бъде съдът, вдругиден – прокуратурата". Колегата му от ГЕРБ Александър Ненков добави: „Твърде елементарно се опитвате да заблудите, че искате от специализиран орган да го направите политически. Апелирам всички граждани да погледнат за какво става дума в закона. Проф. Димитров по никакъв начин не може да бъде свързан, че е кадър на ГЕРБ, и преди 2010 г. по никакъв начин не е бил обвързан с ГЕРБ. Предлагам отново да го предложите да бъде председател на Сметната палата – той е професионалист".

 

"Този закон е на практика старият, с който влязохме в Европейския съюз, той е добър и гарантира независимост на институцията", категоричен бе Цонев. По думите му сред причините за изцяло нов закон са незадоволителните резултати от работата на палатата.

 

Намерението на управляващите е законът да бъде окончателно приет до края на март.

 

Парламентът ще заседава извънредно на 11 март (вторник). Заседанието ще се състои от 14.00 до 19.00 часа. Предложението беше направено от депутата от ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай