НС обсъжда вот на недоверие за фискалната политика

НС обсъжда вот на недоверие за фискалната политика | StandartNews.com

София. Днес се очаква в Народното събрание да се проведат дебатите по петия вот на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ. Вотът този път е заради провал на управлението във фискалната политика. Мотивите на опозицията са, че се наблюдава трайна тенденция към влошаване на приходите и увеличаване на разходите. ГЕРБ твърдят още, че политиката на правителството е довела до безотговорно планиране на приходната част на бюджета и до повишаване на дефицита, близо до максимално позволените от закона нива.

В дневния ред на депутатите фигурира още избор на нов състав на Сметната палата. Вчера ръководството на ГЕРБ излезе с предложение да оттегли вота на недоверие, ако мнозинството се откаже от това гласуване. Очаква се заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева да постави това условие на председателския съвет тази сутрин. Според опозицията този парламент не бива да взема повече решения.

Дебатите по вота на недоверие ще бъдат категорична защита на постигнатото от правителството във фискалната политика, увери лидерът на БСП Сергей Станишев по време на Пленума на партията вчера. Той беше категоричен, че вотът на недоверие ще бъде отхвърлен, след което кабинетът трябва да подаде оставка, а предсрочните избори да се проведат в края на месец юли.

Очаква се и президентското искане за референдум за изборните правила да влезе в пленарна зала до края на седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай