Новини от Брюксел за Шенген и Украйна. Говори премиерът

Втория ден от срещата на върха

Новини от Брюксел за Шенген и Украйна. Говори премиерът | StandartNews.com

"На срещата в Брюксел имаше три основни теми - миграцията, икономиката и Украйна". Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков. 

Относно темата за Украйна той заяви, че още от първите дни, в които е застъпило редовното правителство, министър Тагарев е дал ясна заявка, че иска да се включи в механизма за изпращане на военна помощ за Украйна. По думите му и има и друга страна, а именно инвестициите в отбранителната промишленост, които тепърва ще се обсъждат. 

"От една страна трябва да се мисли за дългосрочни фондове и фондовете за възстановяване и дали да се използват замразените руски активи. Европа трябва да помисли сериозно за събирането на достатъчно амуниции и вдигане на капацитета, което засяга българската армия и българската военна промишленост. Тези инвестиции, които ще се правят за повишаване на капацитета, част от тях биха могли да бъдат в България, ако ние сме активни. Министърът на отбраната Тагарев и министърът на икономиката Богданов ще работят по тази тема", допълни Денков.

Относно миграцията той посочи, че новият акцент е да се направи всичко възможно да се задържат мигрантите в страните, от които идват извън ЕС. "Споразумението с Турция върши работа, каза той. Идеята е ЕС да сключи споразумение с други държави. В хода на дискусията се видя, че Унгария и Полша не са съгласни с общия подход", каза още Денков, предаде "ДарикНюз".

Денков заяви също, че пред европейските лидери е поставил въпроса за розовото масло.

"Като химик трябва да кажа, че има проблем в това, което се предлага и когато обсъждаме дали нещо е вредно, винаги трябва да казваме какво е веществото и неговата концентрация. В текста, който са представили, няма думичката концентрация", обясни той.

Помолил е да се прегледа пак този текст, който, по думите му, не е достатъчен и не изглежда научен.

По отношение на Шенген премиерът каза, че срещите с Марк Рюте и Нихамер са били насочени как да работим с техните общества, за да спечелим доверието.

Днес е вторият ден от срещата на върха в Брюксел. Лидерите заседаваха до късно през нощта. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай