Нов скандал назрява в РБ

Нов скандал назрява в РБ | StandartNews.com

Меглена Кунева е единственото име, което е било обсъждано на среднощното заседание на реформаторите

РБ се раздира от нов скандал, който е на път да разцепи окончателно дясната коалиция. Причината за поредния раздор е номинирането на наследника за поста на образователния министър Тодор Танев, чиято оставка вчера бе поискана от премиера Бойко Борисов. Реформаторите се събраха на спешно заседание и след четиричасово умуване, завършило малко след 22 часа, не излязоха с официална кандидатура. Нещо повече - лидерът на НПСД Корман Исмаилов дори обяви, че не са обсъждани конкретни имена.

Това не е вярно, научи "Стандарт". От ДБГ са номинирали за поста лидера си - вицепремиера Меглена Кунева и настоявали всички да застанат зад нея. Това е единственото обсъждано име. От партията се подготвили за тежката битка със солидно присъствие на заседанието - там бяха общо петима депутати - зам.-председателите Димитър Танев и Настимир Ананиев, Димитър Делчев, Антони Тренчев и Бойка Маринска, заедно с Даниел Вълчев, който официално се води редови член.

Количественото превъзходство обаче не им помогна, тъй като не получиха необходимата подкрепа. Военният министър Николай Ненчев, лидер на БЗНС, и самият Корман Исмаилов не дали съгласие Кунева да бъде единният кандидат на блока.
Скандал предизвикал и фактът, че на заседанието не са били поканени представители на ДСБ. Даниел Вълчев и областният управител на Соэия Веселин Пенев (НПСД) казали, че те нямат място там, защото са опозиция. До решение не се стигнало и защото никой от ръководството на СДС не участвал в заседанието - отсъствието на Божидар Лукарски било обяснено с болест, а заместникът му в партията и в Министерство на икономиката Любен Петров напуснал още в самото начало с обяснението, че има ангажимент.

Така днес в 12.00 часа реформаторите отиват с празни ръце при Борисов. Той е склонен да им даде още ден, за да предложат свой кандидат за поста, но ако не спазят срока, сам ще назначи образователен министър, потвърдиха за "Стандарт" правителствени източници. "И Кунева да изберат накрая е ясно, че ДБГ не получиха подкрепа, РБ се разпада", коментира депутат от блока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай