Нов щурм на Радев за цената на F-16

По-ниската цена за F-16 е за сметка на многофункционалните способности на самолета

Нов щурм на Радев за цената на F-16 | StandartNews.com

По-ниската цена за закупуване на F-16 е за сметка на многофункционалните способности на самолета, категоричен бе президентът Румен Радев в нов коментар по темата за покупката на американските изтребители. Снощи в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ Радев посочи, цената щяла да е много по-висока от обявената от правителството 2,2 млрд., като ще достигне над 3,4 млрд. лева.

„За да бъде този самолет многофункционален, да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета да летят поне 6-7 от тях. За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца трябва да се плати. Оттам надолу разликата, която имаме в цената, е за сметка на многофункционални способности, въоръжение, оборудване и оперативна готовност на самолета“, отбеляза президентът, който гостува на авиошоу в базата "Граф Игнатиево".

„В този вид той не може да ни върши работа, така както е приело Народното събрание по проекта за инвестиционния разход, така както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем“, заяви той.

„Правителството трябва така да направи, че по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури да каже колко струва, кога смята да се доставя, какво ще остави на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо“, заяви президентът Радев.

Държавният глава припомни, че първоначалната ценова оферта е била за пълен пакет на стойност 3,45 млрд. с ДСС, а сега говорим за 2,2 млрд. без ДДС. „Вие си направете сметка, но имаме сериозно орязване“, заяви президентът. „Надявам се, американските партньори още са тук, правителството не само да отчете политическия ход, че сме закупили изтребители от нашия стратегически партньор САЩ, а да направи така, че този самолет да има способности“, добави държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай