Нинова: Търговските вериги имат силни позиции

Нинова: Търговските вериги имат силни позиции | StandartNews.com

София. "В момента търговските вериги работят от позицията на силните". Това заяви в сутрешния блок на Нова депутатът от БСП Корнелия Нинова. Тя коментира изявлението на премиера Пламен Орешарски, че търговските вериги в източване на ДДС.

 

„НАП в момента прави проверки и ще каже дали големите вериги прикриват ДДС. Но щом министър-председателят го обяви, значи има доста сериозна информация за това", добави Нинова. И уточни, че
става въпрос за преминаване на сделките през еднолични търговци. Тя бе категорична, че така се убива българското производство и конкуренцията.

 

„Не смятаме чрез принуда да ги караме да толерират българското производство. Смятаме да въведем правила", коментира още депутатът от БСП. И изтъкна, че при тях търговците и българските производители трябва да станат равноправни партньори.

„В момента продажбата на българска стока в търговска верига се поставя под условия и производителят трябва да приеме услуги от търговската верига, които той не иска. Това не става доброволно", каза още Корнелия Нинова.

 

Ако се премахнат такса за боулинг турнири, такса за участието в списанието на магазина, такса отстъпка, входяща такса за всеки продукт, цените може да паднат. "Това е причината в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията да залагаме текст, че продажбата на стоки не може да е зависима от такива такси", коментира депутатът.

 

"В подготвеният законопроект регламентирано се поставят условията да не се налагат такива ограничения, да не се поставя продажбата на стоката на даден производител в зависимост от това дали ще приеме тези такси и те да са съразмерни на съответната услуга. В него се въвежда и понятието "значителна пазарна сила", обясни зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България.

 

Шефът на "Съюз произведено в България" Лукан Луканов заяви пред "Стандарт", че родните производители могат да се борят за по-челни позиции на пазара, ако се кооперират помежду си. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай