Нинова: Проблемът за корупцията е в лобисткото законодателство

Нужен е диалог между държавници, разум, а не емоции, каза лидерът на БСП

Нинова: Проблемът за корупцията е в лобисткото законодателство | StandartNews.com

От името на ПГ на БСП пожелавам стабилен парлавент и разумни решения в интерес на хората, каза Корнелия Нинова, лидер на БСП, пред 46-тото НС..

Изправени сме пред 4 държавнически предизвикателства, каза Нинова.

1. Избрани сме при най-ниската избирателна активност - това е знак за всички ни. Това е и задължение да компенсираме ниската легитимност с много работа.

2. По волята на народа имаме силно фрагментиран парламент, затова е нужен диалог. Но той не съществува и е предварително миниран - протести срещу партиите на статуквото - това е грешка. ИТН се отказаха да са партия на протеста. Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. В 45-тото НС имахте председател на парламента.

Днес червената линия не е статукво и антистатукво, а промяна или имитация на промяна.

3. Да съставим стабилно правителство с ясен хоризонт и национални приоритети. Ако първите 2 мандата не успеят и ни връчат третия мандат на нас - ще предложим приоритети, ще поканим министри от служебния кабинет.

4. Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да построим нов. Едни виждат това със смяна на хора, други - с цели органи. Но трябва да намерим причината. И тя е тук, в тази зала. ГЕРБ заложиха корупцията в законите и я направиха ненаказуема. Раздадоха 800 млрд. лева, разликата в цената на лекарствата в частните и държавните болници е 700%, защото те разрешиха частните болници да пазаруват без търгове.

Проблемът е в лобисткото законодателство. Сега ще проличи можем ли да го променим.

За промяната в съдебната система - ние сме за закриване на специализираната прокуратура, съдебен контрол за главния прокурор, нов закон за КОМПИ. Прекъсването на потоците корупционни пари ще даде възможност за решаването на важни проблеми.

За нас е най-важна е социалната политика. Растат цените на ток, парно, храни. Увеличава се неравенството. Есента тази вълна ще удари домакинствата. Най-важно е да се увеличат доходите. Догодина ще е късно. Сега трябва да се направи актуализация на бюджета - преизчисляване на пенсии, помощ за деца, безплатни детски градини и ясли.

Втори приоритет е здравеопазването - трябва да се подготви здравната система за нова ковид вълна. По-дългосрочната цел е сериозна промяна на здравния модел - болниците да не са търговски дружества и т.н

3. Образование, наука и кулутра - 40% от учениците са неграмотни. Само с ремонти на учебни кабинети няма да стане. Трябва да се преосмисли принципът парите следват ученика.

4. Икономика. Кризата удари сериозно, някои държави реагираха бързо и адекватно и започнаха възстановяване. За 2020 г. икономиката ни се сви с 4,2%. Нужна е разумна държавна политика. Само 2 държави не са си внесли Плана за възстановяване  и устойчивот - едната сме ние. Ше поискаме това да стане спешно.

Но най-важна е политическата стабилност. Сега се изисква диалог между държавници, разум, а не емоции, заключи Корнелия Нинова..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай