Петък,

Николова: Не ме вкарват в капан с новия пост

От: Редактори, сн. БГНЕС -
121
Николова: Не ме вкарват в капан с новия пост
A
A
A

Вицепремиерът Марияна Николова отрече спекулациите, че я вкарват в капан с новия пост на председател на Съвета за киберсигурност. Пред Нова телевизия тя отхвърли твърденията, че може да „изгори“ ако се случи нова мащабна атака срещу държавата, докато тя е начело на Съвета.

В рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения. Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира, реагира Николова на провокацията на водещия Виктор Николаев, че в едва ли не не е подходяща за поста.

"Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави тя.

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията IT Card. Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя.

Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. „След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор”, обясни тя.

"След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП, държавата предприе редица фактори. Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност", каза вицепремиерът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички