Неджми Али в Брюксел: Осъждаме опита за военен преврат и призоваваме за открит и конструктивен диалог с Турция

Неджми Али в Брюксел: Осъждаме опита за военен преврат и призоваваме за открит и конструктивен диалог с Турция | StandartNews.com

"Опитът за преврат на 15-ти юли в Турция трябва да бъде осъден безапелационно и е редно да покажем нашата солидарност и подкрепа към демократичните институции на Република Турция и турския народ", тези думи на евродепутата Неджми Али и анализът му бяха подкрепени единодушно от членовете на Групата за приятелство с Турция в Европейския парламент.

Извънредна среща на Групата бе проведена на 31 август в Брюксел. Поводът за това извънредно свикано заседание бе да се направи равносметка на последствията от опита за военен преврат в Турция на 15 юли, както и да се оцени реакцията на европейските лидери в дните последвали събитието. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС.

„Този труден момент би могъл да се окачестви като тест за демокрацията в Турция. Искрено се надявам, че политическото единство, проявено след опита за преврат, ще доведе до укрепване на демократичния процес чрез засилване на разделението на властите", подчерта представителят на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Неджми Али посочи още, че в тази трудна ситуация Турция има нужда от подкрепата на своите европейски партньори.

„Ние като членове на групата за приятелство с Турция трябва да покажем солидарност и съпричастие, да подкрепим турския народ, който застана по еднозначен начин до своето легитимно избрано правителство и президент. Необходимо е ЕС и Турция да работят ефективно заедно, за да преодолеят общите предизвикателства, сред които са миграцията, сигурността и енергетиката", отбеляза евродепутатът и продължи: „Когато отправяме критики към Турция трябва да се има предвид, че всички политически партии, независимо дали са от управлението или опозицията, заеха единна позиция. Това беше глас в името на демокрацията, защото един режим не може да бъде сменен с военна сила в условията на демокрация. Приветствайки неотдавнашното посещение в Турция на председателя на комисията по външни работи г-н Елмар Брок и настоящия Докладчик за Доклада за напредъка на Турция г-жа Кати Пири, както и посещението на Председателя на Европейския парламент г-н Мартин Шулц, силно препоръчваме на лидерите на ЕС, на Европейската служба за външна дейност, така и на служителите на Европейската комисия да посетят Турция при първа възможност, за да бъдат обсъдени всички висящи въпроси на които няма отговор в ЕС и да бъдат осъзнати въздействието и последиците от опита за военен преврат в Турция."

Другото за което призова Неджми Али е "воденето на конструктивен диалог с партньорите ни от Турция".

Също така апелира във възможно най-кратки срокове да се състои заседание на Съвместната парламентарна делегация ЕС-Турция, изтъквайки като акцент нейното реално функциониране с цел да се даде възможност за един открит диалог.

В края на заседанието на Групата за приятелство с Турция бе взето решението да се подготви писмо-становище с позицията на Групата, което да бъде адресирано от една страна до Президента на Република Турция, до Премиера на Република Турция, Министъра по външни работи на Република Турция, Министъра по Европейски въпроси на Република Турция, до Председателя на турския Парламент и на Посланика на Република Турция, и от друга страна до Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, Председателя на Европейската комисия- Жан Клод Юнкер, Председателя на Европейския съвет- Доналд Туск, Председателят на Европейския парламент- Мартин Шулц и Комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване- Йоханес Хан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай