Найденов: Оградата на границата факт до края на февруари

Министърът е недоволен от проектобюджета за военното министерство

Найденов: Оградата на границата факт до края на февруари | StandartNews.com

София. „До края на февруари се очаква оградата на границата с Турция, в участъка Лесово – Крайново, да бъде завършена". Това съобщи военният министър Ангел Найденов в предаването „Седмицата" на „Дарик". Той обясни за съоръжението, което трябва да възпрепятства незаконното преминаване на границата ни от бежанци.

„Причината да се изгради това съоръжение е силно пресеченият релеф на местността, което затруднява възможността да се наблюдава територията на граничния участък и да се реагира своевременно. Границата в момента в този участък се пази с термонаблюдение и с гранични полицейски части, които отговарят точно затова. Българската армия се ангажира с това, защото разполагаме с инженерни части, които разполагат и с техника, и с опит", допълни министърът.

„Първият етап на тази мисия е възстановяването на пътищата, които водят към този участък, където трябва да бъде изградено съоръжението. 71 км са пътищата, които водят директно към участъка, 36 км са по протежение на самия участък, в който трябва да бъде изградено съоръжението", съобщи още Найденов и уточни, че дейностите ще приключат в рамките на 30-35 дни, а до три месеца ще бъде изградено инженерно-техническото съоръжение.

Найденов бе категоричен, че няма да се налага увеличаване на числеността на полицейските части, увери той.

Военният министър каза още, че не е доволен от планирания за следващата година бюджет за ресорното министерство. Едва ли има военен министър в света, който да е доволен от отпуснатите му пари, каза той преди дни в кулоарите на парламента.

„Аз не знам някой от министрите, където и да е по света, в частност министър на отбраната, който да заяви, че е доволен от бюджета, който му се предоставя. Винаги има потребности от повече средства. Винаги има повече амбиции, свързани с модернизиране, превъоръжаване и реализиране на инвестиции в сектора на отбраната. В този смисъл няма как да бъда доволен", обясни военният министър.

„Отбрана" е единственият сектор, който е обвързан с конкретно решение във вътрешно- и външнополитически план, свързано с определяна на фиксиран процент от брутния вътрешен продукт като разходи за отбрана, изтъкна Ангел Найденов. „Ако ме питате дали с проекта за бюджет за 2014 година стигаме този процент, моят отговор е не", допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай