Найденов обеща социални придобивки на военните синдикати

Найденов обеща социални придобивки на военните синдикати | StandartNews.com

София. „Един от основните приоритети на екипа на Министерството на отбраната е възстановяването на отнети социални права на военнослужещи и на цивилни служители", каза министърът на отбраната Ангел Найденов на първата си работна среща с представители на ръководния състав на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия" и Националния синдикат „Отбрана". Като първи стъпки в тази посока министър Найденов посочи търсенето на възможност да се увеличи до размера на минималната работна заплата обезщетението на безработните съпруги на военнослужещи, които изпълняват задачи в мисии в чужбина, както и на тези, които са загубили работата си в резултат на преминаването на съпруга им военнослужещ на работа в друг гарнизон.

Министър Ангел Найденов отбеляза, че финансовата криза не трябва да бъде постоянно извинение за нереализирането на социална политика. Ето защо ще се търсят възможности при формирането на бюджета на Министерството на отбраната за 2014 г. той да бъде в рамките на 1,5% от Брутния вътрешен продукт,отбеляза министърът на отбраната.

В срещата участваха председателите на двата синдиката - Георги Братованов от ФНСО „Българска армия" и Тодор Воденов от „Националния синдикат „Отбрана", заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на политическия кабинет Иван Жерков, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, директори на дирекции от Министерството на отбраната и представители на ръководствата на синдикатите.

В отговор на конкретни въпроси министър Ангел Найденов отбеляза, че е спряна процедурата за преобразуване на Многопрофилна болница за активно лечение – Сливен в търговско дружество и че няма да се преструктурират в един холдинг ТЕРЕМ – ЕАД, „Снабдяване и търговия - МО"–ЕООД и „Интендантско обслужване" ЕАД. Спряна е и процедурата за приватизацията на „Военно издателство" - ЕООД.

Беше отбелязано, че в момента се работи по предложения за промени в Закона за обществените поръчки, които трябва да дадат възможност за съкращаване на процедурите и сроковете по тях. Поради нарушения при възлагането и изпълняването на обществени поръчки днес е уволнен директорът на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" Петър Манолов.

Страните се договориха първите заседания на Отрасловия съвет в Министерството на отбраната, чийто председател е заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, и на Съвета по условията на труд, с председател заместник-министърът на отбраната Неджми Али, да се проведат в началото на юли 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай