НАТО с мощна бригада у нас. 5000 елитни бойци

Денков съобщи голяма новина

НАТО с мощна бригада у нас. 5000 елитни бойци | StandartNews.com

НАТО ще разгърне в България мощна бригада от много добре обучени части на няколко държави и по този начин ще увеличи 4 пъти сегашното си присъствие. Според одобрените сега регионални планове на защита на Алианса от Русия, каквито се правят за първи път от Студената война насам, сегашната батальонна бойна група на НАТО в България ще стане бригада. Това разкри премиерът Николай Денков, който участва в срещата на високо ниво на Алианса във Вилнюс.

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На практика в бригадата има няколко батальона.

В момента в България има една батальонна група от около 1200-1300 души, като тя е с рамкова държава Италия. За нея САЩ дадоха рота с бойни бронирани машини "Страйкър". Великобритания изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската армия, Гърция се включи с противотанков взвод, а България с 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участваше в мисии в Афганистан. Самата Италия е с най-многобройното участие в групата с над 700 военни с повече от 50 единици техника. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора, Албания.

Всъщност тази бойна група беше заложена още в края на 2021 г. Тя беше част от прилаганите от НАТО мерки по усилена бдителност. Една от тях беше именно създаването на допълнителни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по подобие на дотогава вече съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни.

С решение от 27 януари 2022 г на българското правителство беше определена национална позиция за формирането на бойна група на наша територия. Първоначално се твърдеше, че това ше е български батальон, с българско ръководство. С нахлуването на Русия в Украйна обаче нещата рязко се промениха и като рамкова държава беше определена Италия, така както например Франция е за Румъния.

С цел синхронизиране на общите усилия на Алианса за увеличаване на сдържащия и отбранителен потенциал, всички бойни групи, разположени по източния фланг на Алианса в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България са придадени под оперативното командване на Върховният съюзен командващ за Европа (SACEUR).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай