Наш регулатор решава за "Белене", не европейски!

За да се строи ядрена централа, трябва да е одобрен техническият проект от АЯР

Наш регулатор решава за "Белене", не европейски! | StandartNews.com

Възможно е да има отпор от Европейския съюз, но никой не може да ме убеди, че ние не сме способни да докажем правотата си по отношение на строежа на АЕЦ „Белене“. Това заяви пред бТВ Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум, след като въпроси, изпратени от български адвокат стана ясно, че каквото и да се случи оттук-нататък – ще е необходимо ново одобрение от ЕС.

Руската „Росатом“, френската компания „Фраматом“ и американската "Дженерал електрикс“ – обединяват силите си в консорциум и ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство и "Националната електрическа компания" за строителството на АЕЦ „Белене“.

За да се строи ядрена централа, трябва да е одобрен техническият проект от Агенцията за ядрено регулиране.

„Техническият проект трябва да се лицензира, той е в АЯР и поради спиране на проекта през 20012 г, той е минал всичките си ревизии и е готов за подпис и поради изтеклото време и след „Фукушима“, въпреки че този проект има стрес тест, създателят на проекта, т.е. руската страна по искане на НЕК, която е собственик на проекта е необходимо да направи анализ на изменените нормативи, които са валидни към днешна дата в европейската общност и да напише кой е валиден и кой не е. Това трябва да бъде прието от нашия ядрен регулатор , а не от европейски“, каза още Манчев.

Той добави, че ако им сериозни изменения в нормативната уредба, които трябва да бъде преработвани, значи този проект има проблем.

Ако няма, АЯР подписва лиценза и казва тези неща, които трябва да се поправят по време на правене на работен проект - трябва да се случи по този график и се получава лиценз. Това не може да забави евентуалното започване някога на строителството, става ясно от думите на експерта.

Но единственият изтекъл документ у нас е разрешителното за стоеж, което има давност. Манчев смята също така, че  целият процес по избор на инвеститор, правене на проектната компания, докато отидем с каската и кирка на обект ще отнеме около 2 години и половина, ако сме много стегнати, поясни той.

Председателят на атомния форум предположи и че предстоящите избори могат също да забавят всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай