НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ". Васил Велев: Трябва да има толкова висшисти, колкото са нужни на икономиката

НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ". Васил Велев: Трябва да има толкова висшисти, колкото са нужни на икономиката | StandartNews.com

Днешният форум не е пи ар акция, а е вследствие на проблемите и острия недостиг на човешкия ресурс за българската икономика. Проблемът с човешкия ресурс е много остър и излиза на първо място в анкетите сред бизнеса като пречки за развитието. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев на кръглата маса "Бизнес и висше образование", организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и "Стандарт".

Велев посочи, че този проблем се изостря през последните две години. И допълни, че е постигнато облекчаване на трудовата имиграция, което е краткосрочна мярка. Като мярка със средносрочен ефект той посочи реформата в образованието. По думите му заради демографската криза трудовият пазар губи по 50 000 души като работна сила годишно.

Велев каза още, че данните сочат, че има повече места за първокурсници в университетите, отколкото са абитуриентите, завършващи средно образование. Както и че през последните години над 50% от висшистите се реализират на позиции, които не изискват висше образование.

Трябва да има толкова висшисти, колкото са потребностите на икономиката, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай