МС одобри актуализацията на Бюджет 2014

МС одобри актуализацията на Бюджет 2014 | StandartNews.com

Предвижда се по-малък свръхдефицит

София. Новото правителство одобри третото поред предложението на Министерството на финансите за прекрояване на бюджета. Параметрите му отразяват до голяма степен заложените от служебния кабинет.

Предвижда се отново да има свръхдефицит, който ще е малко по-малък от предишния – вместо 4% от БВП, ще бъде 3.5%.

 „На извънредно заседание на Министерски съвет бяха одобрени и ще бъдат предложени на Народното събрание за приемане Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС с включени в него изменения и в останалите материални и процесуални данъчни закони, както и Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на 2014 г." Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция след извънредно заседание на Министерски съвет днес.

Той обясни, че от 1 януари 2018 г. държавите-членки трябва да установят акциз върху тютюна не по-нисък от 90 евро за хиляда къса. 

"Предлагаме в България това да стане на 3 стъпки – от 1 януари 2016 г., от 1 януари 2017 г. и от 1 януари 2018 г.", уточни министърът.

По думите му това няма да стане от 2015 г., защото има проблеми с увеличаваща се контрабанда, като ще бъдат вложени усилия за подобряване на работата на приходните администрации за намаляването и. "Не смятам, че е удачно преди овладяването на контрабандата да се направи тази промяна", поясни Владислав Горанов.

Новите министри решиха да ограничат допълнителните разходи на ведомствата с около 50 милиона лева до края на годината.

Орязани са и около 120 милиона за регионите в Програмата за инвестиционно планиране.

Освен това ще бъде изтеглен нов заем от 4.5 милиарда обаче ще бъде изтеглен, като целта му е да се покрие дефицитът и да се осигури подкрепа за банките и Фонда за гарантиране на влоговете.

Допълнително се предвиждат над 100 милиона за здраве

По отношение на данъчните закони една от групите промени е свързана с необходимостта от въвеждане в националното данъчно законодателство на част от достиженията на европейското такова.

„За Закона за ДДС се предвижда изменение, което да регламентира режим по отношение на мястото на доставката на далекосъобщителни услуги и услуги за радио и телевизионно излъчване и услуги, извършвани по електронен път. Предвижда се тези услуги да се облагат от държавата, където получателят има постоянен адрес или пребиваване. Когато доставчик на далекосъобщителни услуги или услуги за радио и телевизионно излъчване и услуги, извършвани по електронен път, какъвто би могъл да бъде един интернет доставчик е позициониран на територията на държава-членка, но извършва доставки за териториите на други държави-членки, ДДС-то, който той събира да бъде деклариран и представен в администрацията на държавата-членка, в която той е ситуиран като седалище", обясни Горанов.

Той поясни, че впоследствие държавата-членка и приходната й администрация има ангажимент да разпредели в полза на други държави-членки пропорционално на обема на доставките, извършени в общността събрани от него ДДС.

Разгледани бяха и промени в данъчните закони за догодина, в които не се очакват резки промени.

Планираното увеличаване на акциза на цигарите ще се случи плавно, не от 2015, а от 2016 г.

Нямаме никаква вина за грешно съставения бюджет за 2014 г., но не искаме да прехвърляме неблагополучията от него в следващата година. Затова осъзнаваме, че е възможно да бъде стартирана процедура срещу България за свръхдефицит, предупреди Горанов.

„Ще обясним на нашите колеги в Брюксел от какво се е породил и ще предприемем необходимите стъпки максимално бързо националните публични финанси да бъдат вкарани в рамката на 3 %, което договорът за функциониране на ЕС изисква", заяви Горанов.

„Още в края на 2013 г. предупреждавахме, че приходната част се планира много оптимистично, без да се съобразяват тенденциите и възможностите на икономиката. Разчиташе се на увеличение на събираемостта, добра тема, на която и ние ще разчитаме. Но, се разчиташе в такива обеми, в които още тогава беше ясно, че бюджетът се планираше с огромно напрежение в приходната част. Понастоящем, на база на анализите, които са правени от администрацията на

Министерство на финансите и приходните агенции, се запазват последните оценки за очакваното неизпълнение на приходите в размер на 1,61 милиарда лева – приблизително 1,3 на 100 от прогнозния БВП. Най-голямо влияние има неизпълнението на ДДС, а от него най-голямата стойност е неизпълнение на ДДС от внос. 670 милиона лева се очаква неизпълнение от ДДС. По отношение на акцизите очакваното неизпълнение за 2014 г. е с около 318 милиона лева. От корпоративните данъци на годишна база се очаква около 79 милиона лева по-малко спрямо заложения в края на 2013 г. ръст на този данък", поясни министърът.

По думите му промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс въвежда правото декларации да бъдат подавани с персонален идентификационен код. „От 2004 г. насам е дадена възможност за подаване на декларации по електронен път чрез електронен подпис. Само 14 % от декларациите са подадени с електронен подпис. С промяната ще дадем възможност всеки, който желае, да получи такъв код безплатно от приходната агенция и да може да подава своята декларация с този код, без електронен подпис", посочи министър Владислав Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай