Московски подкрепи превозвачите ни

Московски подкрепи превозвачите ни | StandartNews.com

Заставам твърдо зад ответните действия на нашите превозвачи на българо-гръцката граница, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

След заседанието на Министерски съвет той заминава за среща с областния управител на Серес, с когото да проведе разговори и да получи гаранции, че ще се спазва договореният преди дни коридор за пропускане на камионите през Кулата в периода от 11 до 15 часа всеки ден.

Въпреки тези договорки последните два дни, включително и днес, двата ГКПП на Кулата и Илинденци останаха затворени през цялото денонощие.

Проблемът е, че в Гърция на практика няма държава и няма с кого да комуникираме, заяви Московски. Срещаме тотален отказ от страна на държавните органи да се намесят и да вдигнат блокадата. Тъй като длъжността областен управител е избираема, на практика регионът Серес и фермерите там са част от електората, избрал областния управител, смятаме, че той може да окаже влияние, обясни транспортният ни министър.

До момента не са ясни загубите, които понасят българските превозвачи от затворената граница с южната ни съседка. През 2010 година загубите бяха на стойност около 200 милиона лева, но смятаме, че този път ще надхвърлят тази сума, каза още Московски. И заключи:Ще направим всички постъпки и ще изпратим всички документи до Еврокомисията за започване на наказателна процедура с претенции за компенсации към нашите превозвачи. 

Както вече стана ясно, днес в 10.00 часа сутринта превозвачи започват безсрочна блокада на всички гранични пунктове между България и Гърция, обявиха от Съюза на международните превозвачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай