Московски: Девет опасни гари разчитат на субективния фактор

Московски: Девет опасни гари разчитат на субективния фактор | StandartNews.com

София. „Има девет рискови гари. На тях сме преминали на ръчен режим и се разчита изцяло на субективния фактор, тъй като се извършва рехабилитация на трасетата". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в сутрешния блок на Нова тв. Той уточни, че това са проекти, част от Оперативна програма „Транспорт" и увери, че в цяла Европа се извършват такива ремонти.

Московски коментира случая от вчера с двата влака, които за малко да се блъснат край Бургас. Има допусната грешка в това да има голямо трасе развързани гари – изключени от системата на сигнализация и сигнално-охранителна техника, изтъкна той. Този проблем скоро ще бъде разрешен, каза министърът.

„Няма желаещи да работят в железниците. Не бих казал, че е заради възнаграждението, въпреки че има място да се работи по темата", продължи Московски.

Ситуацията в железниците е сложна и ще се подобри само, ако държавата отдели средства за модернизация на БДЖ, обясни транспортният министър. „Докато бяхме на власт сме стартирали проекти за над 1.2 млрд. лева, които включват автоматизация", каза той и изтъкна, че е електрифицирана по-голяма част от мрежата у нас. „Съществуват места, където не е електрифицирана и затова имаме два типа състав – електрически дезира и дизелови", добави Московски.

Локомотивният състав на БДЖ е на 35-40 години, каза още министърът.

Продаването на билети ще се автоматизира и така ще се минимизират рисковете от подобни загуби, коментира Московски по повод пътниците, които не си купуват билети и често пътуват гратис.

Московски беше категоричен, че не предстоят нови съкращения в дружеството.

Транспортният министър сподели, че скоро не е пътувал с влак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай