Два влака на косъм от катастрофа край Бургас

Два влака на косъм от катастрофа край Бургас | StandartNews.com

Спират влаковете по линията Нова Загора-Айтос за седмица

Два пътнически влака са били на косъм от страшна катастрофа край гара Церковски, съобщи в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски. Рисковата ситуация станала в неделя след обяд, заради грешка, допусната от стрелочник. Служителят е уволнен, а на началник-гарата е наложено наказание, каза Московски.

Двата влака са летели с бясна скорост един към друг и само светкавичната реакция на машинистите е предотвратила трагедията. Вътрешното разследване е установило, че двете композиции са били насочени погрешно един срещу друг по едни и същи релси. Единият влак е пътувал от София за Варна, а другият - от Бургас за Ямбол.

Малко преди 18 ч. на шести коловоз на гара Церковски спрял влакът от София за Варна. В същото време към същия коловоз пътувал влакът Бургас - Ямбол. Машинистът на влака от Бургас е успял да спре на около двеста метра, преди да се блъсне в идващия насреща му.

Заради инцидента е разпоредено временно да бъде спряно движението на влакове по отсечката Нова Загора – Айтос. Решението е било взето, защото според експерти има опасност и от други рискови ситуации. В момента гарите по това трасе са на ръчно управление на стрелките, което е предпоставка за катастрофи. Министър московски е инспектирал всички гари по трасето.

„Решението което взех днес е да се прекрати движението по тази отсечка, да се трансбордират пътниците с автобусен превоз. В рамките на месец и половина ще може да бъде възстановена нормалната сигнализация и сигнално охранителна техника в тези девет гари. Утре предстои среща с консорциума, който е изпълнител на проекта и чието основно задължение е да осигури това транспортиране. Не можем да си позволим дори минимален риск, защото ако оставим нещата да се контролират по съществуващия в момента начин- на ръчно управление на стрелките, субективният фактор не може да се гарантира на сто процента", заяви министър московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай