Москов избра Бойко пред Радан (ОБЗОР)

Москов избра Бойко пред Радан (ОБЗОР) | StandartNews.com

Знак към ДСБ и Реформаторския блок даде здравният министър Петър Москов. Той отиде в кабинета на Бойко Борисов и излезе видимо доволен от срещата си с премиера. Въпреки че не уточни за какво са говорили, всички разчетоха посланието, че остава в кабинета. Това е изключително важно преди съботната среща на ръководството на ДСБ в Поморие, коментираха реформаторите. Сбирката трябва да реши дали ДСБ ще подкрепи лидера си Радан Кънев, който излезе в опозиция, или ще остане в управлението.

Блокът чака решението от морето, за да излезе с общо решение, казаха депутати. Божидар Лукарски обяви, че СДС твърдо остава в коалицията. В РБ очакват Движение България на гражданите не само да направи същия избор, но и лидерът й Меглена Кунева да е новият правосъден министър. По-малките партии в РБ се снишиха. Десните прогнозират, че ако ДСБ се разграничи от лидера си, Радан ще бъде принуден да хвърли оставка и шефския пост вероятно ще поеме Москов.

Заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски, който е и съпредседател на парламентарната група на РБ, вчера влезе в ролята на обединител. Той призова за успокояване на страстите и уточни, че след като минат всички партийни форуми, във вторник предобед Изпълнителният съвет на РБ ще вземе окончателното решение.

"Най-важно е да сме единни. Целостта на блока е преди всичко - да сме заедно и ако ще сме в опозиция, и ако ще сме в управление", посочи той. Зеленогорски каза още, че доверието между РБ и ГЕРБ е нарушено, затова ще искат гаранции, че съдебна реформа ще има. "Ако няма, лично аз дълбоко бих разсъждавал по темата дали да остана част от мнозинството", изтъкна той. По думите му преди да се правят номинации за правосъден министър, първо трябва да се изясни чия е квотата. Днес депутати от РБ признаха, че кандидатът най-вероятно ще бъде излъчен от ГЕРБ. В кулоарите се завъртяха имената на шефа на Правната комисия Данаил Кирилов, Диана Ковачева, която бе правосъден министър в кабинета "Борисов 1", че дори и вицепремиера Румяна Бъчварова. Междувременно вчера премиерът Бойко Борисов подписа заповедите за освобождаване на двама от тримата заместници на бившия правосъден министър Христо Иванов - Петко Петков и Вергиния Мичева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай