Младият Сокол Джейхан Ибрямов

Бившият лидер на младежката организация е всеобщ любимец в ДПС

Младият Сокол Джейхан Ибрямов | StandartNews.com

София. Когато преди 15 г. Джейхан Ибрямов се е дипломирал като кинезитерапевт във ВИФ, едва ли е допускал какви политически страсти ще взриви тапията му. Наскоро той беше назначен за зам.-министър на инвестиционното проектиране с ресор връзка с общините. За всеки, който не го познава, Джейхан е поредният партиен парашутист. Всъщност нещата са доста по-различни.

Ибрямов е всеобщ любимец в ДПС. Доби популярност още щом стъпи в партийната централа през 2002 г. Добрият му външен вид и коректен нрав впечатлиха началниците и той лесно се вписа в екипа на "Стамболийски" 45А. Известен е като супер организиран, точен като по конец, не повишава тон, спазва йерархията, не плете интриги, умен. Качества, които добър началник като Ахмед Доган няма как да не реши да развие. Партийната му кариера започна като зам.-шеф на младите соколи в столицата. Година по-късно зае същия пост за София-област.

През 2006 г. беше избран за зам.-шеф на младежкото ДПС. Оглави го през 2009 г. Сдаде поста миналата година заради "напреднала възраст" - прескочи младежката бариера от 35 г. Оттогава до назначаването му в изпълнителната власт беше съветник на новия лидер на ДПС Лютви Местан. Който застана зад гърба му при упреците за липса на квалификация. Местан напомни, че Джейхан има втора магистратура в Нов български университет - по политически мениджмънт. И че в министерството ще отговаря за връзката с общините, а няма да проектира мостове. А и щом колегата на Джейхан от ВИФ - Цветан Цветанов, е бил вицепремиер, защо депесарят да не е зам.-министър.

Влизането на Ибрямов в "голямата политика" съвпадна с времената, в които ДПС консумираше еуфорията от влизането си във властта с НДСВ през 2001-ва. Последва втори мандат в тройната коалиция до 2009 г. Младежката структура се утвърди като богатата банка кадри на "старите" депесари, които търпеливо отглеждат бодрата си смяна. Учеха ги на държавно управление с неветровити постове в администрацията - членове на политически кабинети, парламентарни секретари.

По-напредналите ставаха депутати, началници по министерства, шефове на държавни фондове. Джейхан беше подготвян да работи със структурите на ДПС - беше дясна ръка на тогавашния отговорник за местните организации Касим Дал. По избори обикаляше цялата държава поне 3 пъти. Няма партиен шеф из страната, когото не познава. Няма община, чиито проблеми да не са му известни. И един от най-тежките и от най-щастливите периоди в живота му са свързани с ДПС.
Джейхан признава, че чисто емоционално трудно приема разрива между Дал и партията през 2011 г. Джейхан. Професионално обаче не е имал никакви съмнения. И той не последва ментора си във войната му с ДПС. Джейхан остана в партията, която от влизането му през 1999 г. му дава всичко.

Именно в ДПС той намира и жената на живота си. От 3 години е щастливо женен за най-усмихнатото момиче в централата - дългогодишната лична секретарка на Ахмед Доган - Биршен Яхова. В партия с консервативни нрави като ДПС флиртовете на работното място са изключителна рядкост. Джейхан няколко години оглеждал Бирши, без да посмее да направи по-решителна крачка. Тя дори не усетила, че е наблюдавана. Предизборната кампания през 2009 г. ги събира в автобуса, с който Доган обикаляше България. Тогава станало ясно, че не са само колеги. За късмет искрата пламнала точно преди лятната ваканция и без да бъдат одумвани от колегите си, наесен се върнали на работа с бомбата, че са сгодени. През 2010 г. вдигат тежка сватба, а на 8 април 2012 г. се ражда дъщеря им Масал (приказка). И двамата искат да имат три деца. Които засега са все още проект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай