Министър с ключова новина. Решението за Украйна

Днес беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди

Министър с ключова новина. Решението за Украйна | StandartNews.com

България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел, където участва в съвместно заседание на своите европейски колеги. На срещата се обсъждат възможностите за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна.

Днес беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди, уточни Стоянов. По неговите думи България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Стоянов уточни, че в държавните заводи "Терем" не се произвеждат боеприпаси от посочения калибър. "Доколкото ми е известно, подобни способности имат ВМЗ, "Емко" и "Трансмобил" - това са български компании, частни и държавни", добави той, цитиран от БТА.

"Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено. Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ", поясни министърът. Стоянов заяви, че принципно общите обществени поръчки в отбраната са предпочитани и отбеляза, че нашата страна се е включила в съвместна поръчка за противоракетни комплекси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай