Министър и кмет се хванаха на бас. Кой ще черпи калкан?

Ето какво сподели Илин Димитров

Министър и кмет се хванаха на бас. Кой ще черпи калкан? | StandartNews.com

За първи път министър и кмет се хванаха на бас. Облога разкри министърът на туризма Илин Димитров . той съобщи, че се е хванал на бас за калкан с кмета на Бургас Димитър Николов.

Поводът е броят на туристите по морето през горещия сезон. „Очаквам малко над 4,9 млн. туристически резервации това лято. Дори се обзаложихме с кмета на Бургас Димитър Николов какъв процент ръст ще имаме. Сигурен съм, че накрая той ще почерпи калкан и сезонът ще е добър. Българските туристи са най-желани. Ще са над 65%“, заяви пред БНТ Димитров.

“Това лято няма да има почти никакво увеличение на плажните аксесоари. Очаква се туристите да получат по-добро качество на същата цена“, уверява той. „Ръстът на туристическите услуги у нас е около 30%, а в други държави между 40 и 70%, така че ние стоим добре като цена - качество“, каза министърът. Това лято очакваме и около 200 000 украински туристи, добави той. На шесто място сме по възстановяване на туризма в света и на десето по ръст на приходите от туризма, заяви министърът. "Справяме се много добре и трябва да имаме малко повече самочувствие, представяме добър продукт. Да, има места, където трябва да се подобри, но в основата гостите са доволни", добави той.

Димитров изтъкна още, че България се връща във върховете на световния туризъм и доказателство за това е работната сесия на Регионална комисия "Европа" към Световната организация по туризъм към ООН, която се провежда у нас. Страната ни беше избрана за член на Изпълнителния съвет на световната организация по туризъм. Сред присъстващите на сесията са министри и делегации от 40 държави.

По данни на световната организация това е най-голямото събитие като брой министри в Комисия "Европа", което някога е правено. Според Илин Димитров тази конференция се случва благодарение на усилията на трима министри на туризма. По думите му Световната организация по туризъм към ООН определя трендовете в туризма. Туризмът се възстановява и ние сме на първа линия, каза още министърът на туризма.

„България поставя на картата балнео и СПА туризъма. Днес всичките министри ще бъдат в Сапарева баня, където ще видят най-горещия ни гейзер. Страната ни наистина е лидер в това отношение, но това е сектор с нереализиран потенциал“, добави той. България ще бъде също включена в насоките за инвестиране на чуждестранни компании. Искаме да привлечем и академия под егидата на Световната организация по туризъм, заяви служебният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай