Четвъртък,

Министър Василева няма да сваля мораториума за шистов газ

От: Администратор -
Министър Василева няма да сваля мораториума за шистов газ
A
A
A

София. Не виждам основания за падане на мораториума върху добива на шистов газ от 2012 г., заяви новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева по бТВ.

Министър Василева обеща да разчита на диалога и постигането на баланс по екологичните теми. По думите й няма начин забраните да са пълни и трябва страната да върви към своето устойчиво развитие, но няма да се допускат незаконни действия и безконтролни строежи.

"Протестите се предизвикват от липса на информация, от липсата на прозрачност, от липсата на диалог и допитване до академичната общност и експертите за екологичното въздействие на дадено инвестиционно намерение", каза Василева на въпрос за политиката относно застрояването на Черноморието и защитените територии. 

По думите й в момента ведомството има като приоритетни задачи да обяви защитените зони по местообитанията (за които срокът по евродиректива е краят на тази година), да се утвърдят специализираните карти на дюните и да се помогне на общините по места за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва.

Василева напомни, че е отменена спорната заповед на регионална екоинспекция, с която се даваше зелена светлина на строителството в Карадере без да е правена екологична оценка. Освен това е сезирана и прокуратурата за това, че през 2005 г. е бил утвърден подробен устройствен план отново без такава оценка.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички