Министър Папазов: Ще се преборим със сивия сектор

За 3 дни са проверени 1170 превозни средства, като 17 коли са спрени от движение

Министър Папазов: Ще се преборим със сивия сектор | StandartNews.com

София. Ще направим всичко, което искат от нас автобусните превозвачи, тъй като и нашето желание е да се преборим със сивия сектор в бранша. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов по повод предупреждението на превозвачите, че от 1 февруари ще започнат ефективна стачка, ако държавата не се справи със сивия сектор. В рамките само на три дни - от петък до неделя, инспекторите от ИА "Автомобилна администрация" са проверили 1170 превозни средства и са съставени 65 акта, каза Папазов. Инспекторите са спрели от движение за срок от 6 месеца 17 леки коли, от които - 2 таксита.

Установените нарушения са нерегламентиран превоз на пътници в страната и за чужбина и нерегламентиран таксиметров превоз. Проверките ще продължат, каза министър Папазов. Компенсацията, която автобусните превозвачи искат за превоз на правоимащи пътници - пенсионери, инвалиди, учащи се и пр., която те изчисляват на около 500 млн. лв., според мене е изключително висока и ми се струва, че не е достоверна, каза министър Папазов. Не съм сигурен и доколко заделените 37 млн. лв. за 2013 г. покриват разходите им за превоз на социално слабите граждани, каза Папазов. Предполагам, че истината е някъде по средата, но всичко трябва да се провери още веднъж от министерството на финансите, допълни той.

Автобусните превозвачи могат да кандидатстват за средства от ЕС за закупуване на автобуси, каза още Папазов. Има три програми, по които те могат да кандидатстват - програмата за селските райони, ОП "Конкурентоспособност", както и по програмата за техническа помощ. Но за да стане това - превозвачите трябва да имат изготвени проекти. А аз досега не съм видял нито един подготвен от тях проект, зад който като министерство да застанем, каза Папазов.

140 км/час с влак до Стара Загора

140 км/час вдигна електрическата мотриса "Сименс Дезиро" по току-що модернизираната жп линия между гарите Михайлово и Калояновец, Старозагорско. Лично министърът на транспорта Данаил Папазов се убеди в това, като пропътува разстоянието Михайлово-Стара Загора в кабината на машиниста. Изпълнител на проекта, финансиран от ОП "Транспорт" с 29,652 млн. лв., е "Джи Ес Еф-СК-13-Трейс рейлуейс консорциум". Трасето, което е част от големия проект за рехабилитация на жп линията Пловдив-Бургас, е за 160 км/час, но скоростта на мотрисата "Сименс" е ограничена до 140 км/час, каза министър Папазов. Същият изпълнител - "Джи Ес Еф-СК-13-Трейс рейлуейс Консорциум", обновява още 4 отсечки от проекта "Пловдив-Бургас", разделени на два подпроекта. Първият е отсечките Ст. Загора-Завой и Завой-Зимница с обща дължина 81 км и стойност 151,536 млн. без ДДС. Вторият включва отсечките Церковски-Карноват и Карнобат-Бургас с обща дължина 103 км и стойност 135,78 млн. лв. без ДДС. Изпълнението на двата проекта е съответно 77% и 68%. Очаквам в края на 2017 г. влаковете да пътуват поне със 140 км/час между Пловдив и Бургас, каза министър Данаил Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай